Velmi chutné a vydatné jídlo, které můžete podávat buď samostatně či jako přílohu k jakémukoli masu se šťávou.
Ingredience
- 4 – 5 ks brambory střední velikosti
- houby podle chuti (hřib, klouzek…)
- polohrubá mouka dle potřeby
- 1 vejce
- sůl a mletý černý pepř dle chuti
- kmín drcený
- vepřové sádlo
- nať petrželová
Na omaštění:
- máslo
- olej
Postup
- Nejdříve si udusíme očištěné a nakrájené houby.
- Pražíme na vepřovém sádle, dokud se nevydusí veškerá voda.
- Trochu osolíme, opepříme a poprášíme drceným knínem.
- Necháme vychladnout, slijeme přebytečné sádlo a posekáme nadrobno.
- Mezitím si můžeme chystat brambory.
- Očistíme, omyjeme a nastrouháme na jemno.
- Přidáme posekané houby, 1 vajíčko, sůl, pepř a petrželku.
- Podle potřeby také přidáme polohrubou mouku, aby nám vzniklo hustší těsto, ze kterého se budou dát tvarovat knedlíky.
- A už jen tvarujeme vlhkýma rukama kuličky a vkládáme do vroucí osolené vody.
- Opatrně odlepíme ode dna a necháme vařit 10 – 12 minut.
- Když vyplouvají, vyjmeme a hned omastíme máslem nebo olejem.
- Podáváme jako samostatné jídlo například se smetanovo-cibulovým dipem, případně slaninkou, kysaným zelím a podobně.
Omrkněte také naše recepty na halušky a připravte pro sebe i své blízké tento populární slovenský pokrm pro jakoukoliv příležitost.