Tohle je jídlo vhodné na podzimní i zimní večery, ale také chladný víkend. Tento recept perfektně zasytí, jeho příprava je jednoduchá a výsledek potěší vás i vaše blízké.
Ingredience:
- 1,2 kg hovězího masa nakrájeného na plátky
- Sůl a mletý čerstvý pepř podle chuti
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce čerstvého nesoleného másla
- 2 velké cibule nakrájené na plátky
- 4 nasekané stroužky česneku
- 1 červená paprika, zbavená semínek a nakrájená na plátky
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 hrnek červeného vína
- 2 hrnky hovězího vývaru
- 3 lžíce mleté sladké maďarské papriky
- 1 lžička pálivé papriky
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 4 drcená loupaná rajčata z plechovky
- 1/4 hrnku nasekané petrželky
Postup:
- Plátky osolíme a opepříme. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej na středně vysokou teplotu, dokud se nebude třpytit.
- Vložíme maso a z obou stran opečeme. Každou stranu pečeme zhruba 4 až 5 minut. Maso vyjmeme a dáme stranou.
- Snížíme teplotu na střední. Do hrnce přidáme máslo, a jakmile se rozpustí, přihodíme nakrájenou cibuli.
- Vaříme tak dlouho, dokud cibule nezačne hnědnout a nezměkne. Trvá to asi 8-10 minut.
- Přidáme česnek i červenou papriku a vaříme další 3 – 4 minuty, dokud nezměkne a nezavoní.
- Opečené plátky nakrájíme na kostky o velikosti 2 x 2 cm a přendáme do misky. Promícháme s moukou.
- Hovězí maso dáme do hrnce a smícháme s ostatními surovinami, aby se vše spojilo.
- Přilijeme červené víno a vaříme, dokud se nezredukuje.
- Poté přidáme hovězí vývar, papriku, hnědý cukr, bobkový list, rajčatový protlak a drcená rajčata.
- Snížíme teplotu na mírný stupeň a přikryté vaříme 2 a 1/2 – 3 hodiny, nebo dokud hovězí maso nezměkne a omáčka není zredukována na hustší šťávu.
- Ochutíme kořením a podle potřeby přidáme sůl a pepř.
- Posypeme nasekanou petrželkou a podáváme s vaječnými nudlemi a kopečkem zakysané smetany.