Maďarský perkelt

Maďarský perkelt

Tohle je jídlo vhodné na podzimní i zimní večery, ale také chladný víkend. Tento recept perfektně zasytí, jeho příprava je jednoduchá a výsledek potěší vás i vaše blízké.

Ingredience:

  • 1,2 kg hovězího masa nakrájeného na plátky
  • Sůl a mletý čerstvý pepř podle chuti
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce čerstvého nesoleného másla
  • 2 velké cibule nakrájené na plátky
  • 4 nasekané stroužky česneku
  • 1 červená paprika, zbavená semínek a nakrájená na plátky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 hrnek červeného vína
  • 2 hrnky hovězího vývaru
  • 3 lžíce mleté sladké maďarské papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 4 drcená loupaná rajčata z plechovky
  • 1/4 hrnku nasekané petrželky 

Postup:

  • Plátky osolíme a opepříme. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej na středně vysokou teplotu, dokud se nebude třpytit.
  • Vložíme maso a z obou stran opečeme. Každou stranu pečeme zhruba 4 až 5 minut. Maso vyjmeme a dáme stranou.                                         
  • Snížíme teplotu na střední. Do hrnce přidáme máslo, a jakmile se rozpustí, přihodíme nakrájenou cibuli.
  • Vaříme tak dlouho, dokud cibule nezačne hnědnout a nezměkne. Trvá to asi 8-10 minut.
  • Přidáme česnek i červenou papriku a vaříme další 3 – 4 minuty, dokud nezměkne a nezavoní.
  • Opečené plátky nakrájíme na kostky o velikosti 2 x 2 cm a přendáme do misky. Promícháme s moukou.
  • Hovězí maso dáme do hrnce a smícháme s ostatními surovinami, aby se vše spojilo.
  • Přilijeme červené víno a vaříme, dokud se nezredukuje.
  • Poté přidáme hovězí vývar, papriku, hnědý cukr, bobkový list, rajčatový protlak a drcená rajčata.
  • Snížíme teplotu na mírný stupeň a přikryté vaříme 2 a 1/2 – 3 hodiny, nebo dokud hovězí maso nezměkne a omáčka není zredukována na hustší šťávu.
  • Ochutíme kořením a podle potřeby přidáme sůl a pepř.
  • Posypeme nasekanou petrželkou a podáváme s vaječnými nudlemi a kopečkem zakysané smetany.
Hovězí perkelt na maďarský způsob s cibulovým základem a paprikou.
Zdroj: https://www.oliviascuisine.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.