Výroba doma pečené sladké, skořicí vonící pochutiny je mnohem jednodušší, než si možná myslíte. Není třeba zahřívat velkou pánev s rostlinným olejem a přivádět jej k varu, protože toto těsto se v malém hrnci na sporáku velmi snadno spojí a pak se upeče jako plát sušenek.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 230 ml vody
- 115 g másla
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce třtinového cukru (bílý, pokud nemáte hnědý)
- ¼ lžičky soli
- 150 g hladké mouky
- 3 vejce (pokojové teploty)
Na posypání
- 115 g cukru krystal
- ¼ lžičky soli
- Lžička skořice
Na namáčení
- 180 g hořkosladké čokolády (alespoň 58 % kakaa, nasekané)
- 570 ml mléka
- ½ lžičky kukuřičného škrobu (smícháme se 2 lžičkami vody)
- ¼ lžičky vanilky
Postup
- Troubu předehřejeme troubu na 200 stupňů
- Na pečení churros si připravíme dva plechy
- Na plechy položíme pečící papír a dáme stranou
- Do středního hrnce přidáme vodu, třtinový cukr, sůl a máslo
- Umístíme ho na plotnu a zapneme teplotu na středně vysokou
- Zahříváme, dokud se máslo nerozpustí a směs se nezačne vařit
- Jakmile se vaří, zašleháme mouku
- Šleháme, dokud nezůstanou žádné hrudky z mouky a nevytvoří se koule těsta
- Nyní pomocí dřevěné vařečky promícháme těsto v hrnci a vaříme ho asi minutu při nízké teplotě
- Děláme to jen minutu, pak těsto sundáme z plotny a odstavíme
- V misce smícháme vejce a vanilku a prošleháme
- Pomocí lžíce přidáme do těsta trochu vaječné směsi
- Dobře promícháme, dokud se vejce nezapracují a těsto nebude mít vzhled bramborové kaše
- Pokračujeme v přidávání vajec, dokud se nepropojí s těstem
- Těsto poté přendáme do cukrářského zdobícího pytlíku, zakončeným s hvězdicovou špičkou
- Na plechy pokryté pečícím papírem protlačíme těsto do dlouhých hadů
- Dbáme na to, abychom je měli pěkně a tlustě
- Mezi churros necháme asi 5 centimetrů místa
- Plechy vložíme do trouby a pečeme asi 18–22 minut, dozlatova
- Poté vypneme troubu a churrot tam necháme dalších 10 minut, aby trochu oschly
- Tento krok jim pomáhá udržet si tvar a nezploštit se, jakmile vychladnou
- Smícháme cukr, skořici a sůl
- Vyndáme churros přímo z trouby a promícháme je do cukerné směsi směsi, dokud nebudou dobře obalené
- Na horkou čokoládu si ve velkém hrnci zahřejeme mléko, dokud se nezačne vařit
- Vmícháme čokoládu a začneme jí za častého šlehání zahřívat, zahřívejte čokoládu, dokud se čokoláda nerozpustí
- Kukuřičný škrob smíchaný s vodou (konzistence kašičky) zašleháme do čokolády
- Za stálého šlehání vaříme na střední teplotu, dokud čokoládová směs nezačne bublat
- Poté teplotu snížíme a za stálého šlehání vaříme další 2 minuty, dokud nezhoustne
- Čokoládu sundáme z plotny a vmícháme vanilku
- Čokoládový dip podáváme k teplým churros