Odlehčete svůj jídelníček a připravte si tento chutný recept s kuřecím masem a pečenou zeleninou v troubě! Není nic lepšího než se po vydatném obědě cítit svěže a plný energie!
Co budeme potřebovat
Na salát
- 12 baby karotek
- 8 mladých tuřínů
- 4 baby žluté řepy
- 4 baby červené řepy
- Menší svazek rozmarýnu
- ½ menšího svazku tymiánu
- Svazek petrželky
- Sůl
Na kuře
- 4 kuřecí prsa (vykostěná s kůží)
- Sůl
- Mletý černý pepř
- 3 lžíce sezamového oleje
- 4 rozdrcené stroužky česneku
- ½ zbývající poloviny svazku tymiánu
- 75 g másla
- 2 šalotky (nakrájené na tenké plátky)
- 90 ml brandy (nebo nahradíme troškou jablečné šťávy)
- 200 ml hovězího vývaru
Postup
- Troubu předehřejeme na 220 stupňů
- Kuřecí supreme necháme ohřát na pokojovou teplotu
- Dobře ho dochutíme solí a pepřem
- Veškerou zeleninu důkladně omyjeme a osušíme
- V pekáči vytvoříme lůžko z rozmarýnu, tymiánu a petrželky
- Navrch poklademe zeleninu
- Veškerou zeleninu dochutíme solí
- Vršek pekáče pevně uzavřeme alobalem (lesklou stranou nahoru)
- Pekáč se zeleninou vložíme do trouby a necháme jí 30-40 minut péct, dokud nebude měkká
- V průběhu pečení jí kontrolujeme
- Mezitím připravíme kuřecí prsa
- Velkou pánev umístíme na sporák, zapneme ho na vysokou teplotu a přidáme sezamový olej
- Snížíme teplotu na střední a přidáme česnek a tymián
- Poté do pánve vložíme kuřecí prsa kůží dolů
- S kuřetem asi 4 minuty nehýbáme, dokud se kůže neuvolní a nezhnědne na okrajích
- Kuře otočíme a přidáme 6 lžic másla
- Když se máslo rozpustí, opatrně a průběžně jím lžičkou asi 3 minuty přeléváme a podléváme kuře a kůži, dokud nezezlátne
- Kuře otočíme zpět kůží dolů a pánev přendáme do trouby asi na 10 minut, dokud nezezlátne a nevyteče z něj šťáva
- Kuřecí prsa vyjmeme z trouby a přendáme ho na talíř, aby si na chvíli odpočalo
- Přebytečný tuk z pánve přelijeme do malé misky
- Umístíme pánev zpět na střední teplotu na sporák
- Přidáme šalotku a zbývající 2 lžíce másla
- Přesuneme česnek a tymián zpět do pánve
- Za častého míchání pokračujeme asi 4 minuty ve vaření, dokud šalotka nezkaramelizuje
- Snížíme teplotu a do pánve opatrně nalijeme brandy nebo jablečný džus
- Přidáme vývar, promícháme a dochutíme solí a pepřem
- Omáčku necháme několik minut vařit a poté ji propasírujeme přes sítko do malého hrnce
- Šalotku a česnek přes cedník protlačíme do hrnce
- Omáčku vrátíme na plotnu a vaříme asi 5 minut, dokud se nezredukuj
- Upečenu zeleninu rozpůlíme a rozložíme na talíře, přidáme kuřecí supreme a přelijeme omáčkou