Tato omáčka přelitá přes naše grilovaná puřecí prsa je tak dobrá, že byste jí mohli jíst samotnou jen lžící. Na pánvi orestujeme šalotku a česnek, poté na pánev nalijeme bílé víno, přidáme kuřecí vývar a smetanu a vše uvaříme do husté a krémové omáčky!
Co budeme potřebovat
- 4 ks kuřecích supreme prsou (s kůží a s kostí)
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- ½ citronu (nakrájený na čtyři kusy)
- 3 velké snítky čerstvého tymiánu (ponechané na stonku)
- 200 g šalotky (nakrájené na plátky)
- Lžíce česneku (prolisovaný)
- 100 ml bílého vína
- 500 ml kuřecího vývaru
- 250 ml husté smetany
- 4 lžíce studeného másla
- 2 lžíce čerstvé petrželky
Postup
- Pokud kuřecí prsa vyndáváme z lednice, tak je necháme ohřát na pokojovou teplotu
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Ve velmi velké pánvi vhodné do trouby rozehřejeme na středně vysokou teplotu se tři lžíce oleje
- Kuřecí supreme si osolíme a opepříme
- Jakmile je olej horký, přidáme čtyři kuřecí supreme kůží dolů a opékáme asi 4–5 minut z každé strany, dokud nezezlátnou
- Prsa otočíme kůží nahoru a přidáme kousky citronu, čerstvý tymián a 50 ml kuřecího vývaru
- Pánev zakryjeme a vložíme do trouby
- Pečeme po dobu 10-20 minut podle toho, jak jsou prsa vysoká
- Vnitřní teplota prsou, by se pro ideální upečení měla pohybovat okolo 70 stupňů
- Prsa vyndáme na talíř a volně přikryjeme potravinářskou fólií
- Citron vyhodíme
- Obsah z pánve přelijeme do mísy a dáme stranou
- Pánev umístíme zpět na sporák a přidáme poslední lžící oleje a stáhneme teplotu na střední
- Po zahřátí přidáme šalotku a česnek a vaříme asi pět minut, dokud šalotka nezačne lehce hnědnout
- Přidáme bílé víno a vaříme asi minutu, aby se tekutina odpařila
- Přidáme kuřecí vývar a obsah misky a vaříme asi 5-10 minut, aby se směs zredukovala na polovinu v hustou omáčku
- Přidáme smetanu a znovu vaříme asi pět minut, aby omáčka byla mírně hustá
- Pánev sundáme z plotny a vmícháme studené máslo, poté směs slijte přes cedník a tím odstraníme všechny pevné ingredience
- Do omáčky vmícháme petrželku a podáváme ke kuřecím prsou