Základní recept na suflé

Základní recept na suflé

Těsto, křupavé zvenku, měkké a nadýchané uvnitř. Lze ho naplnit mnoha vašimi oblíbenými ingrediencemi. Výroba je ve skutečnosti velmi jednoduchý proces, navzdory tomu, že jeho pověst hovoří spíše o pravém opaku. Zkuste do receptu na tento nadýchaní dortík přidat sýr, kraba, zeleninu nebo jiné kvalitní suroviny.

Co budeme potřebovat

  1. 30 g másla
  2. 30 g hladké mouky
  3. ½ lžičky soli
  4. Špetka pepře
  5. 175 ml mléka
  6. 4 žloutky
  7. 2 bílky
  8. ½ lžičky majonézy (nebo zakysané smetany)

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 190 stupňů
  2. Ve středním hrnci na mírném ohni rozpustíme máslo
  3. Vmícháme mouku, sůl a pepř
  4. Za stálého míchání vaříme, dokud není směs hladká a bublinková
  5. Najednou do směsi vmícháme veškeré mléko
  6. Pokračujeme v míchání, dokud se směs neprovaří a nebude hladká a hustá
  7. Oddělíme si vejce a žloutky samostatně dobře rozšleháme
  8. K vaječným žloutkům přidáme 50 ml teplé máselné směsi
  9. Smícháme žloutkovou směs se zbývající směsí z másla a důkladně promícháme
  10. Hotové těsto na suflé necháme trochu vychladnout
  11. Ve velké míse ušleháme bílky a majolku, dokud bílky nejsou ztuhlé
  12. Část bílků vmícháme do žloutkového těsta, aby bylo lehčí
  13. A poté těsto ze žloutků jemně, ale důkladně vmícháme do zbylých bílků
  14. Opatrně těsto na suflé nalijeme do 4 formiček na suflé nebo zapékací misky
  15. Pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů 20 až 25 minut, dokud se těsto nenafoukne a lehce zhnědne

Varianty
Sýrové soufflé: Do hotového těsta vmícháme 250 g strouhaného švýcarského sýra a 30 g nakrájené jarní cibulky
Krabí soufflé: Vmícháme 170 g krabího masa (krabích tyčinek), ½ lžičky sušeného tymiánu, ½ lžičky kari a ½ lžičky česnekové soli, do hotového těsta.
Zeleninové soufflé: Do hotového těsta vmícháme 250 g vařené nastrouhané mrkve, 125 g strouhaného sýra Cheddar a ½ lžičky sušeného kopru

Tip
Nikdy nepřidávejte vaječné žloutky do horké omáčky najednou, protože by se mohly začít příliš rychle srážet a tvořit hrudky.

Jednoduchý základní recept na dortík z bílků a žloutků v zapékací misce.
Zdroj: olivemagazine.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.