Pečená zelenina a restovaná sójová kostka, které jsou navršeny na bulgur a zalité pomerančovo-kari omáčkou. Vynikající také v kombinaci s masíčkem vašeho výběru.
Co budeme potřebovat
- 250 ml vody
- 125 g bulguru
- Batát (oloupaný a nakrájený na kostky)
- 4 lžičky olivového oleje
- Sůl
- Mletý černý pepř
- 250 g fenyklu (očištěný a nakrájený kostky)
- Červená cibule (nakrájená na malé kousky)
- Červená paprika (nakrájená na proužky)
- 230 g tempehu (nakrájený na kostičky)
- ½ lžičky kari
- 2 lžičky kokosového oleje
Na dresink
- 60 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky červeného vinného octa
- ½ lžičky kari
- Špetka soli
- Špetka mletého černého pepře
- 2 lžíce dýňových semínek
Postup
- Troubu předehřejeme troubu na 200 stupňů a plech vyložíme pečicím papírem
- V hrnci si přivedeme k varu vodu a poté přidáme bulgur
- Hnec zakryjme a snížíme teplotu na středně nízkou
- Dusíme asi 12 minut, dokud se voda nevsákne a bulgur nezměkne
- Poté plotnu vypneme a bulgur udržujeme v teple
- Oloupané batáty dáme do mísy a pokapeme je 1 lžičkou olivového oleje
- Dochutíme solí a pepřem a promícháme
- Přeneseme je na připravený plech na pečení vyložený pečícím papírem
- Do stejné misky dáme fenykl, přidáme 1 lžičku olivového oleje a dochutíme solí a pepřem
- Promícháme, aby se fenykl obalil, a přidáme ho ke sladkým bramborám
- Pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut
- Do stejné misky vložíme červenou cibuli
- Přidáme 1 lžičku olivového oleje a dochutíme solí a pepřem
- Přidáme jí na plech ke sladkými bramborám a fenyklu
- Do stejné misky přidáme i červenou papriku
- Přidáme 1 lžičku olivového oleje, dochutíme, promícháme a přidáme ke zbytku zeleniny v troubě
- V troubě pečeme 10 až 15 minut, dokud není veškerá zelenina propečená a dostatečně
- Tempeh dáme do mísy a okořeníme ½ lžičky kari a promícháme, aby se tempeh obalil
- Na pánvi rozehřejeme kokosový olej
- Tempeh na pánvi opékáme asi 10 minut a občas otočíme, dokud nebudou všechny strany rovnoměrně opečené
- Prošleháme pomerančovou šťávu, 2 lžíce olivového oleje, červený vinný ocet, ½ lžičky kari, špetku soli a špetku pepře v malé misce, dokud dresink nebude krémový
- Bulgur rozdělíme do 2 misek
- Kolem bulguru rozložíme polovinu sladkých brambor, fenykl, červenou cibuli a červenou papriku
- Navrch přidáme 1 lžíci dýňových semínek
- Každou misku pokapeme dresinkem
Razím heslo, že zdravých surovin a pokrmů není nikdy dost. Proto, jestli to máte stejně jako já a tyto recepty z tempehu vám nestačí, pusťte se do dalších nízkosacharidových dobrot podle našich postupů. Vyzkoušejte například tyto skvělé keto brownies, po kterých se vám budu sbíhat sliny!