Smažená pochoutka ze sóji s arašídovo-zázvorovou omáčkou je hotová za necelých 35 minut a je ideální pro jakékoliv jídlo během náročného pracovního týdne! Jednoduché a tak chutné!
Co budeme potřebovat
Na arašídovou omáčku
- ½ lžičky mletého zázvoru
- Lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce sójové omáčky
- Lžička rýžového vinného octa
- ½ lžičky sezamových semínek
- 80 g přírodního arašídového másla
- 60 ml horké vody
- Špetka chilli papriček
Na tempeh
- 230 g tempehu (nakrájeného na kostky)
- Špetka mořské soli
- Špetka pepře
- Lžíce kokosového oleje (nebo sezamového oleje)
- 2 kg brokolice (zbavené velké stopky a nakrájené)
- Velká mrkev (oloupaná a oloupaná)
Postup
- Na arašídovou omáčku si všechny ingredience vyšleháme dohromady v míse
- Odložíme jí stranou, dokud jí nebudeme potřebovat použít
- Na tempeh si na pánvi rozehřejeme olej
- Když je olej horký, přidáme tempeh a opékáme ho z každé strany asi 2 minuty, dokud nebudou všechny strany křupavé a propečené
- Přidáme 2 polévkové lžíce omáčky a mícháme asi minutu nebo dvě, dokud se vše nevstřebá do tempehu
- Dochutíme mořskou solí a mletým černým pepřem
- Tempeh vyjmeme z pánve a dáme stranou
- Do stejné pánve přidáme brokolici a mrkev a vaříme asi 2 minuty
- Poté přidáme několik lžic vody a pánev zakryjeme
- Zeleninu necháme v páře dusit asi 2 minuty
- Sundáme poklici, snížíme teplotu na střední a přidáme tempeh a arašídovou omáčku
- Promícháme, aby se vše v omáčce obalilo, a poté necháme v omáčce vařit další 2-3 minuty
- Odstraníme z plotny a posypeme sezamovými semínky