Toto jídlo s asijským nádechem s nudlemi a je ochuceno trojitou dávkou sezamu, který je ukryt v tahini pastě, semínkách a oleji (sezam je skvělým zdrojem vápníku). Dalším bonusem v tomto pokrmu jsou čisté pohankové nudle, které neobsahují lepek.
Co budeme potřebovat
Na omáčku
- 80 g tahini
- 60 ml limetkové šťávy
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce cukru (přírodní granulovaný, kokosový, datlový či agávový sirup)
Na tempeh
- 2 lžičky sezamového oleje
- Lžíce sójové omáčky
- 230 g uzeného tempehu (nakrájený na kostky)
Na nudle
- 230 g pohankových nudlí
- 12 listů salátu
- Lžíce sezamového oleje
- Žlutá cibule (rozpůlená a nakrájená na tenké plátky)
- ¼ hlávky čínského zelí (nakrájené na dlouhé úzké plátky)
- Červená paprika (nakrájená na dlouhé, úzké proužky)
- 8 gramů nasekaného čerstvého koriandru (nebo bazalky)
- Sezamová semínka
- Lžíce chilli (nebo omáčka Sriracha)
Postup
- Na přípravu omáčky si v malé misce smícháme tahini, limetkovou šťávu, sójovou omáčku a cukr nebo sirup
- Na tempeh si ve velké pánvi rozehřejeme na střední teplotu olej a sójovou
- Přidáme tempeh a promícháme, aby se obalil
- Zvýšíme teplotu na středně vysokou a tempeh pečeme, dokud nebude většina stran zlatavě hnědá a osmažená
- Tempehové krutony vyndáme a umístíme na talíř
- Na nudle si nudle uvaříme podle návodu na obalu
- Když jsou al dente, sundáme je z plotny a scedíme
- Mezitím si ostrým nožem nakrájíme salát
- Ve stejné pánvi, na které se dělal tempeh, rozehřejeme olej
- Přidáme cibuli a vaříme na střední teplotu, dokud nezměkne a nezezlátne
- Přidáme salát, pánev zakryjeme a vaříme 7 až 8 minut, dokud zelí trochu nezvadne
- Přidáme nakrájené zelí a papriku
- Zvýšíme teplotu a vaříme další 3 minuty, dokud nebude zelenina uvařená
- Sundáme jí z plotny
- Do směsi přidáme uvařené nudle a důkladně je se zeleninou promícháme
- Těstovinovou směs přelijeme omáčkou
- Přidáme koriandr nebo bazalku a sezamová semínka
- Navrch nasypeme tempeh
- Dochutíme chilli nebo Srirachou