Luxusní slaný koláč ze šťouchaných brambor plněný lahodným a zdravým tempehem vás zcela odzbrojí. Skvělá kombinace koření dělá tento pokrm opravdovým chuťovým zážitkem!
Co budeme potřebovat
Na bramborovou kaši
- 6 brambor (očištěných a nakrájených na čtvrtky)
- 3 stroužky česneku (nastrouhané)
- 125 ml plnotučného mléka
- 125 ml čistého řeckého jogurtu
- Sůl
- Pepř
Na náplň z tempehu
- 2 lžíce kokosového oleje
- Cibule (nakrájená na kostičky)
- 2 mrkve (nakrájené na kostičky)
- Zelený celer (nakrájený na kostičky)
- 2 klobouky žampionů portobello (nakrájené na drobné kousky)
- 250 g mraženého hrášku
- 230 g tempehu (rozdrobený)
- 250 ml zeleninového vývaru
- 60 g rajčatového protlaku
- 3 snítky čerstvého tymiánu
- Snítka čerstvého rozmarýnu
- Snítka čerstvé šalvěje
- Sůl
- Pepř
Postup
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů
- Do velkého hrnce s vroucí vodou přidáme brambory a vaříme je 20 minut, dokud je nebudeme moci snadno propíchnout vidličkou
- Teplotu vypneme, brambory scedíme a vrátíme je do hrnce
- Pomačkáme je šťouchadlem na brambory, dokud brambory nedosáhnou požadované konzistence.
- Vmícháme česnek, mléko, řecký jogurt a podle chuti osolíme a opepříme
- V případě potřeby znovu rozmačkáme šťouchadlem na brambory, aby se ingredience plně promíchaly
- Zatímco se brambory vaří, připravíme si tempehovou náplň
- Kokosový olej si rozehřejeme pánvi vhodné do trouby
- Vmícháme cibuli a vaříme 4 minuty, dokud nezesklovatí
- Přidáme mrkev a celer a vaříme dalších 5 minut, dokud mrkev nezačne měknout
- Vmícháme houby a vaříme za častého míchání po dobu 3 minut, dokud houby nezhnědnou
- Vmícháme mražený hrášek, tempeh, zeleninový vývar a rajčatový protlak
- Na směs z tempehu položíme snítky tymiánu, rozmarýnu a šalvěje
- Pánev přikryjeme, zvýšíme teplotu na vysokou, směs přivedeme k varu a poté teplotu snížíme na nízkou a za občasného míchání vaříme 10 minut, dokud se většina vývaru nevstřebá a nevyvaří
- Odstraníme snítky tymiánu, rozmarýnu a šalvěje
- Směs tempehu ochutnáme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem
- Na tempehovou směs lžící rozložíme bramborovou kaši
- Přendáme vše do trouby a odkryté pečeme 30 minut, dokud brambory nezezlátnou
- V případě potřeby na posledních 5 minut opékejte na nízkou teplotu (pro větší zlatavost)
- Podáváme s čerstvým tymiánem a mletým černým pepřem