Není nic lepšího než dvě vrstvy listového těsta plněné nebeským tvarohovo-vanilkovým krémem, to je přesně tento recept na klasický Napoleonův dort!
Co budeme potřebovat
- 5 bílků
- 5 žloutků
- Špetka soli
- 300 g krystalového cukru
- 100 g kukuřičného škrobu (+ 1 polévková lžíce)
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- Kůra z ½ citronu
- 250 g tučného tvarohu
- 1 l plnotučného mléka
- 200 g másla (nakrájené + 1 polévková lžíce)
- 2 pláty listového těsta
Postup
- Na vanilkový pudink si oddělíme vejce
- Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh
- Průběhu šlehání pomalu přidáváme cukr a šleháme, dokud nejsou bílky tuhé a lesklé
- Postupně přidáváme do bílků vaječné žloutky jeden po druhém, každý žloutek opatrně a pomalu zapracujeme
- Poté přidáme kukuřičný škrob, vanilkový extrakt a jemně nastrouhanou citronovou kůru a pomocí plastové stěrky promícháme
- Mezitím si v kastrolu ohřejeme mléko
- Vaječnou směs velmi pomalu začneme přelévat mlékem velmi tenkým proudem
- Směs mléka a vajec přelijeme zpět do kastrolu, kde jsme ohřívali mléko
- Teplotu pod kastrolem zapneme na mírnou
- Za stálého šlehání přivedeme směs k varu
- Směs začne houstnout a měnit se v pudink, což je konzistence, které chceme dosáhnout
- Takže pokračujeme ve šlehání, dokud nezískáme hustý pudink
- Mícháme důkladně, aby se nám pudink nepřichytil na dně
- Kastrol sundáme z ohně a přidáme postupně nakrájené máslo
- Důkladně mícháme, aby se máslo rozpustilo a zapracovalo
- Když je máslo zapracované, náplň dáme stranou a necháme jí vychladnout
- Když je vanilkový pudink vychlazený na pokojovou teplotu, přimícháme do něj plnotučný tvaroh
- Důkladně promícháme, aby se ingredience dobře propojily, a dáme stranou
- Mezitím si předehřejeme troubu na 220 stupňů
- Pláty listového těsta vyložíme na plech na pečení
- Těsto poté pečeme jeden po druhém podle návodu na obalu, do zlatova, asi 12 minut
- Necháme ho zcela vychladnout
- Upečený plát těsta položíme na obdélníkový servírovací talíř, pokud je příliš nafouklé, jemně ho stlačíme
- Navrch rovnoměrně rozetřeme vanilkový pudink
- Nahoru položíme druhý plát těsta a jemně přitlačíme těsta k sobě
- Kremeš dáme na jednu nebo dvě hodiny do lednice a před podáváním ho posypeme moučkovým cukrem
Krémeše je nejlepší podávat v den výroby, pečivo tak bude stále křupavé. Chutná i druhý den, ale těsto už natáhne vlhkost a nebude tolik křupat.