Co by mohlo být lepší než tento křehký, krémový, křupavý a měkký dezert, který se vám doslova rozpadne pod rukami. Je tak křehký, že ho v některých cukrárnách podávají jak s vidličkou tak s nožem, aby ho bylo možné vůbec sníst.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 300 g listového těsta
Na krém
- 500 ml mléka
- 100 g cukru
- Lžíce vanilkového extraktu
- 4 žloutky
- 35 g kukuřičného škrobu
- 50 g másla
Na ozdobu
- 100 g moučkového cukru
- Lžíce mléka
- 20 g čokolády
Postup
- Troubu si předehřejeme na na 200 stupňů
- Těsto rozválíme na tři stejně velké obdélníky
- Ty položíme na plech vyložený pečicím papírem a celé je propícháme vidličkou
- Vložíme do trouby a pečeme asi 10-15 minut, dokud pláty těsta nejsou zlatavě hnědé
- Vyndáme e z trouby a necháme vychladnout
- Ve velkém hrnci na středním teplotu si zahřejeme mléko, a polovinu cukru společně s vanilkou
- V samostatné misce prošlehejte zbytek cukru, žloutky a kukuřičný škrob
- Připravíme si k ruce misku se sítkem, kam budeme nalévat hotový krém
- Jakmile je mléčná směs těsně před varem, vlijeme do ní trochu do žloutků a rychle šleháme
- Žloutky je potřeba zahřát, ale jen tak akorát, aby se nezačaly vařit
- Pomalu pokračujeme v přilévání mléka a šleháme, dokud nepřidáme asi dvě třetiny mléčné směsi
- Nyní vše nalijeme zpět do hrnce a za stálého šlehání vaříme na mírnou teplotu
- Po pár minutách směs začne houstnout do konzistence pudinku
- Hrnec sundáme z plotny a scedíme ho přes sítko do připravené misky
- Necháme jí pár minut vychladnout a poté zašleháme máslo
- Přes misku položíme kousek potravinářské fólie a necháme směs v misce vychladit v lednici alespoň hodinu, dokud nebude pevná a hustá
- V malé misce si v mikrovlnné troubě rozpustíme čokoládu
- Mléko a moučkový cukr si prošleháme, dokud nevznikne hustá poleva a přidáme čokoládu
- Na první upečený plát těsta natřeme polovinou krému
- Navrch dáme další vrstvu těsta a zbytek krému
- Navrch položíme poslední plát těsta
- Čokoládovou polevu dáme do zdobícího cukrářského pytlíku a ozdobíme jí vrchní plát těsta
- Hotový kremeš s čokoládou umístíme na hodinu do lednice a poté podáváme
Na krájení je nejlepší použít super ostrý vroubkovaný nůž namočený v horké vodě a pak jemným pilováním se prořezávat skrze vrstvy dezertu.