Pokud chcete vědět, jak vyrobit fondán, který je cenově dostupný a navíc dobře chutná, pak je tento recept ten pravý. Když se budete řídit našimi postupy, dosáhnete konzistence, která je měkká, elastická a funguje naprosto skvěle za každé příležitosti. Už vás nečeká marný boj s kupovanou potahovou hmotou, která je tuhá jako sloní kůže. A co je nejdůležitější, na rozdíl od zdobící hmoty koupené v obchodě, tato domácí je chuťově úplně jinde!
Co budeme potřebovat
- 60 ml čerstvé smetany ke šlehání
- 30 g želatiny
- ½ lžičky směsi na pusinky (viz TIP)
- 120 ml kukuřičného sirupu (nebo glukózový sirup)
- 45 g másla (povoleného)
- 1 ½ lžíce oleje
- ½ lžičky soli
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 600 g moučkového cukru
- 180 g moučkového cukru na hnětení
- potravinářské barvivo (volitelně)
Postup
- Do velké mísy stojanového mixéru s nástavcem na hnětení dáme 600 gramů moučkového cukru spolu s práškem na pusinky a solí.
- Promícháme, aby se ingredience spojily, a dáme stranou.
- Smetanu ke šlehání přidáme do misky vhodné do mikrovlnné trouby.
- Želatinu si rozpustíme v mikrovlnné troubě na 30 vteřin nebo déle, dokud se úplně nerozpustí.
- Pozor, abychom želatinu nepřehřáli, mohla by ztratit svou želírovací schopnost.
- Poté do rozpuštěné želatiny přidáme kukuřičný sirup, olej a vanilkový extrakt.
- Dobře vše spolu promícháme.
- Směs musí být trochu teplá, aby želatina nezačala tuhnout.
- Jestli želatina ztuhne dřív než je potřeba, zahřejeme ji ještě na 10 vteřin.
- Pokud plánujeme vyrobit fondánový list na dort v jedné barvě, můžeme v tomto okamžiku přidat gelovou potravinářskou barvu.
- Pokud plánujeme různobarevný fondán, vyrobíme si základní recept na fondánový list a poté jej rozdělíme a obarvíme jednotlivé kusy zvlášť.
- V míse našeho stolního mixéru směsí z moučkového cukru uděláme uprostřed důlek a přidáme želatinu a smetanu.
- Začneme míchat na střední rychlost.
- Během hnětení vmícháme máslo a moučkový cukr na hnětení.
- Jakmile máme uhnětené těsto, přeneseme jej na rovnou plochu nebo desku lehce posypanou moučkovým cukrem a znovu prohněteme.
- Pokud máme pocit, že je fondán suchý, namažeme si ruce máslem.
- Po případě, pokud je těsto příliš lepivé, přidáme lžíci nebo dvě moučkového cukru.
- Fondán rozdělíme na dva nebo čtyři kusy a každý vložíme do sáčku na zip.
- Dobře ho utěsníme.
- Fondán je z cukru, takže se velmi snadno suší, snadno okorá.
- Ujistěte se tedy, že je vždy uchováváte dvojitě zabalený (v plastovém sáčku a pak plastovém obalu).
- Nechte odpočívat přes noc nebo alespoň 4 hodiny v lednici.
- Je důležité nechat fondán odpočinout, protože to dává želatině čas ztuhnout a vytvořit potřebnou elasticitu.
- K použití fondánu fondán vyndáme z lednice a necháme při pokojové teplotě.
- Až bude připraven k použití, prohněteme ho, dokud nebude hladký a pružný.
- Pokud je fondán tvrdý, můžeme jej ohřát v mikrovlnné troubě na 10 vteřin, ale přílišné zahřátí bude mít za následek příliš měkký fondán, se kterým se obtížně pracuje.
- Z fondánu tvarujeme a zdobíme.
Práškovou směs na pusinky lze koupit pod názvem Sněhové pečivo od Dr. Oetkera nebo pod názvem Fun Cakes Meringue prášek.
Pokud nemáte dobrý stojanový mixér, který si poradí s těžkým těstem, jako je fondán, můžete to udělat také ve velké míse a vařečkou a poté hníst ručně.