Domácí fondánová hmota

Domácí fondánová hmota
Příprava: 20 minut Vaření: 5 minut Počet porcí: 1

Pokud chcete vědět, jak vyrobit fondán, který je cenově dostupný a navíc dobře chutná, pak je tento recept ten pravý. Když se budete řídit našimi postupy, dosáhnete konzistence, která je měkká, elastická a funguje naprosto skvěle za každé příležitosti. Už vás nečeká marný boj s kupovanou potahovou hmotou, která je tuhá jako sloní kůže. A co je nejdůležitější, na rozdíl od zdobící hmoty koupené v obchodě, tato domácí je chuťově úplně jinde!

Co budeme potřebovat

  1. 60 ml čerstvé smetany ke šlehání
  2. 30 g želatiny
  3. ½ lžičky směsi na pusinky (viz TIP)
  4. 120 ml kukuřičného sirupu (nebo glukózový sirup)
  5. 45 g másla (povoleného)
  6. 1 ½ lžíce oleje
  7. ½ lžičky soli
  8. 2 lžičky vanilkového extraktu
  9. 600 g moučkového cukru
  10. 180 g moučkového cukru na hnětení
  11. potravinářské barvivo (volitelně)

Postup

  1. Do velké mísy stojanového mixéru s nástavcem na hnětení dáme 600 gramů moučkového cukru spolu s práškem na pusinky a solí.
  2. Promícháme, aby se ingredience spojily, a dáme stranou.
  3. Smetanu ke šlehání přidáme do misky vhodné do mikrovlnné trouby.
  4. Želatinu si rozpustíme v mikrovlnné troubě na 30 vteřin nebo déle, dokud se úplně nerozpustí.
  5. Pozor, abychom želatinu nepřehřáli, mohla by ztratit svou želírovací schopnost.
  6. Poté do rozpuštěné želatiny přidáme kukuřičný sirup, olej a vanilkový extrakt.
  7. Dobře vše spolu promícháme.
  8. Směs musí být trochu teplá, aby želatina nezačala tuhnout.
  9. Jestli želatina ztuhne dřív než je potřeba, zahřejeme ji ještě na 10 vteřin.
  10. Pokud plánujeme vyrobit fondánový list na dort v jedné barvě, můžeme v tomto okamžiku přidat gelovou potravinářskou barvu.
  11. Pokud plánujeme různobarevný fondán, vyrobíme si základní recept na fondánový list a poté jej rozdělíme a obarvíme jednotlivé kusy zvlášť.
  12. V míse našeho stolního mixéru směsí z moučkového cukru uděláme uprostřed důlek a přidáme želatinu a smetanu.
  13. Začneme míchat na střední rychlost.
  14. Během hnětení vmícháme máslo a moučkový cukr na hnětení.
  15. Jakmile máme uhnětené těsto, přeneseme jej na rovnou plochu nebo desku lehce posypanou moučkovým cukrem a znovu prohněteme.
  16. Pokud máme pocit, že je fondán suchý, namažeme si ruce máslem.
  17. Po případě, pokud je těsto příliš lepivé, přidáme lžíci nebo dvě moučkového cukru.
  18. Fondán rozdělíme na dva nebo čtyři kusy a každý vložíme do sáčku na zip.
  19. Dobře ho utěsníme.
  20. Fondán je z cukru, takže se velmi snadno suší, snadno okorá.
  21. Ujistěte se tedy, že je vždy uchováváte dvojitě zabalený (v plastovém sáčku a pak plastovém obalu).
  22. Nechte odpočívat přes noc nebo alespoň 4 hodiny v lednici.
  23. Je důležité nechat fondán odpočinout, protože to dává želatině čas ztuhnout a vytvořit potřebnou elasticitu.
  24. K použití fondánu fondán vyndáme z lednice a necháme při pokojové teplotě.
  25. Až bude připraven k použití, prohněteme ho, dokud nebude hladký a pružný.
  26. Pokud je fondán tvrdý, můžeme jej ohřát v mikrovlnné troubě na 10 vteřin, ale přílišné zahřátí bude mít za následek příliš měkký fondán, se kterým se obtížně pracuje.
  27. Z fondánu tvarujeme a zdobíme.

Práškovou směs na pusinky lze koupit pod názvem Sněhové pečivo od Dr. Oetkera nebo pod názvem Fun Cakes Meringue prášek.

Pokud nemáte dobrý stojanový mixér, který si poradí s těžkým těstem, jako je fondán, můžete to udělat také ve velké míse a vařečkou a poté hníst ručně.

jednoduchá potahovací hmota na dort ve tvaru dárku k vánocům.
Zdroj: brides.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.