Ne každý má hrachovou kaši zrovna v lásce, to se však s naším receptem může změnit! Servírujte ji s uzeným masem a kyselou okurkou a věřte, že si pochutnáte.
Ingredience
- 500 g suchého půleného hrachu
- 500 g uzeného masa
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 1,5 cibule
- 1-2 ks (nemusí být) brambor
- 15 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce sádla
- majoránka dle chuti
- špetka sušené saturejky
- voda dle potřeba
- sůl dle chuti
Postup
- Hrách propláchněte a namočte na 8-12 hodin do studené vody, nejlépe přes noc.
- Potom vodu slijte, zalijte čistou vodou, povařte 10 minut a zase slijte.
- Maso uvařte s kořenovou zeleninou, polovinou cibule a koření do měkka, asi 2 hodiny, podle množství masa.
- Vývar si odložte.
- Předvařený hrách zalijte vývarem z masa, přidejte nakrájenou bramboru, špetku saturejky a uvařte do měkka.
- Na sádle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte 2 lžíce hladké mouky a osmahněte do zlatova.
- Tuto jíšku přidejte do uvařené hrachové kaše, která se nám přiměřeně zahustí.
- Podle potřeby přidejte vývar z masa, prolisujte česnek, ochuťte solí a chvíli povařte.
- Nakonec přidejte podle chuti majoránku.
- Uzené maso nakrájejte na plátky, přidejte k porci kaše a ozdobte osmaženou cibulkou.
- Podávejte s kyselou okurkou a chlebem.
Je libo také dalších 5 úžasných polévek s vůní uzeného masa? Vyzkoušejte je!