Klasické telecí cordon bleu

Klasické telecí cordon bleu

Pokud máte rádi klasické české řízky, pak tohle je něco podobného, jen s tím rozdílem, že tady je navíc náplň, díky níž se maso doslova rozplývá na jazyku. Když už jsme u francouzské kuchyně, omrkněte rovněž recepty na pařížské dorty. Přece jen po masovém obědě se hodí sladká tečka.

Ingredience:

  • 8 telecích řízků stejné velikosti)
  • 450 g tvrdého sýra (ideálně švýcarský sýr Gruyère)
  • 4 plátky pečené šunky
  • 1 hrnek suché strouhanky
  • 2 lžičky soli
  • 3/4 lžičky mletého černého pepře
  • 3/4 hrnku hladké mouky  
  • 2 velká vejce
  • 2 lžíce nesoleného čerstvého másla
  • 2 lžíce extra pan čerstvého citronu a snítky čerstvé petrželky na ozdobu

Postup:

  • Řízky důkladně naklepeme, aby byly co nejtenčí. Dobré je, když každý plátek vložíme mezi dva kusy potravinové folie nebo třeba plastové sáčky.
  • Sýr nastrouháme, rozdělíme na 4 stejné díly a pustíme se do přípravy.
  • Rozložíme si vedle sebe 4 naklepané kotlety a na každou kotletu dáme plátek šunky, na který přimáčkneme 1 díl nastrouhaného sýra.
  • Vše pokládáme tak, aby zůstal volný cca 0,5 cm okraj kolem celého obvodu.
  • Zaklopíme druhou kotletou, přimáčkneme a poté okraje naklepeme, aby se řízky spojily a vytvořená kapsa se uzavřela.
  • V míse smícháme strouhanku, 1lžičku soli a 1/4 lžičky černého pepře. Do druhé mísy dáme mouku, 3/4 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře, opět promícháme.
  • Nakonec si do třetí misky rozklepneme vejce, přidáme 1/4 lžičky soli a našleháme.
  • Všechny 4 řízky, které jsme předtím naplnili, obalíme nejprve v mouce, poté ve vejích a nakonec pečlivě ve strouhance. Opatrně, ale důkladně je namačkáme, aby se strouhanka opravdu uchytila úplně všude.
  • Takto obalené řízky rozložíme na mřížku, kterou umístíme nad pečící plech a dáme je na hodinu vychladit do lednice.
  • Poté je vyjmeme a necháme 30 minut odpočívat při pokojové teplotě.
  • V pánvi rozehřejeme olej a máslo na středně vysokou teplotu. Vložíme obalené řízky a snížíme teplotu na nižší stupeň.
  • Z každé strany opékáme 2 minuty, poté přendáme na talíř a můžeme podávat.
Francouzská tradiční klasika cordon bleu z telecího masa.
Zdroj: https://www.tasteatlas.com/

Tip: O tom, co je vlastně panko strouhanka, se můžete dočíst v našem článku s recepty na žampiony.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.