Jestli nejste příznivci smažených pokrmů, ale rádi byste ochutnali tuto klasickou lahůdku, můžete si jí jednoduše připravit v troubě. Není to nic složitého a výsledný pokrm je naprosto luxusní. Nejen kvůli masu, ale také díky vynikající omáčce.
Ingredience:
- 4 kuřecí prsa bez kosti/bez kůže
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 4 plátky šunky
- 120 g tvrdého sýra
- 3 polévkové lžíce rozpuštěného másla
- 1 stroužek česneku
- 1 hrnek ochucené strouhanky
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
Omáčka:
- 2 lžíce nesoleného čerstvého másla
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 3/4 hrnku mléka
- 1/4 hrnku bílého vína
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 kostka kuřecího bujonu
- 1/2 lžičky worcesterské omáčky
- 1/4 hrnku parmazánu
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a připravíme si zapékací misku.
- Kuře opatrně naklepeme na plátky o tloušťce cca 0,5 – 1 cm. Osolíme a opepříme.
- Na každé prso položíme 1 plátek šunky. Sýr rozdělíme na 4 stejné kousky a na každý plátek šunky dáme 1 kousek.
- Srolujeme jako roládu a všechny kuřecí rolky zajistíme párátkem, aby obsah nevypadl.
- V malé misce smícháme máslo s česnekem a do druhé misky nasypeme strouhanku s tymiánem.
- Každou rolku ponoříme do misky s máslem a poté obalíme ve strouhance.
- Vložíme do zapékací misky a dáme péct na 35 – 40 minut. Teplota uvnitř cordon bleu musí být 165 stupňů. Zatímco se bude kuře péct, připravíme si omáčku.
- V menší pánvi si rozpustíme máslo, přidáme mouku a vaříme zhruba 1 minutu.
- Po troškách začneme za stálého míchání přilévat střídavě mléko a víno, dokud není směs hladká.
- Přidáme dijonskou hořčici, bujón a Worchesterovou omáčku.
- Nepřestáváme míchat a přivedeme omáčku k varu. Snížíme teplotu a vaříme 1 minutu.
- Odstavíme a vmícháme parmazán. Dochutíme solí a pepřem podle potřeby a máme hotovo.
- Upečené maso naservírujeme na talíř a přelijeme připravenou omáčkou.