Uspěchaná doba si občas žádá rychlé vaření i pečení. No ale proč si odepírat klasické pochoutky jen kvůli nedostatku času? Připravte si toto luxusní cordon blue, které jednoduše zapečete v troubě a nasytíte tak celou rodinu.
Ingredience:
- 8 kuřecích prsních řízků
- 8 plátků tvrdého sýra
- 8 plátků medové šunky
- 1,5 hrnku panko strouhanky
- 2 velká vejce
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1/8 lžičky cibulového prášku
- 1/4 šálku slunečnicového oleje
- 1 hrnek teplé omáčky Alfredo (může být i ohřátá, pokud máme třeba zbytek v lednici)
- 8 plátků slaniny (opečených do křupava a rozdrobených na kousky)
- 1/4 hrnku strouhaného parmazánu
Jako příloha:
- Pečená mrkev
- Pečená brokolice
Postup:
- Předehřejeme troubu na 175°C a zapékací mísu postříkáme kuchyňským sprejem. Zatím dáme stranou.
- Na každý kuřecí řízek položíme 1 plátek sýra a 1 plátek šunky. Srolujeme od kratšího konce a na několika místech zajistíme párátky.
- Připravíme si 3 misky nebo třeba tácy. V prvním prošleháme mouku, sůl, pepř a cibulový prášek. V druhé rozšleháme vejce a do třetí nasypeme strouhanku.
- Každou kuřecí rolku obalíme ze všech stran v moučné směsi, poté ponoříme do vejce, a nakonec jemně přitlačíme strouhanku, aby dobře přilnula.
- Ve velké pánvi rozehřejeme slunečnicový olej na středním stupni.
- Jakmile se začne třpytit, opečeme kuřecí závitky ze všech stran dozlatova, v případě potřeby po dávkách (nepřeplňujeme pánev.)
- Osmažené vložíme do připraveného pekáčku a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme odkryté, dokud kuřecí šťáva nevytéká a kuře není propečené, takže asi tak 25–30 minut.
- Pokud bude povrch příliš hnědý, na posledních 5-10 minut pečení zakryjeme alobalem nebo pečícím papírem.
- Zlikvidujeme párátka a můžeme servírovat. Na kuře nalijeme lžíci teplé omáčky Alfredo a posypeme slaninou a parmazánem. Podáváme s pečenou zeleninou mrkví a brokolicí.
Tip: O tom, co je vlastně panko strouhanka, se můžete dočíst v našem článku s recepty na žampiony.