Mezi podzimní polévky rozhodně patří ta bramborová. Je tak trochu jiná, než ta klasická, ale přesto chutná fantasticky. Díky jemné konzistenci si na ní pochutná opravdu každý.
Ingredience:
- 6 plátků slaniny nakrájené na kousky
- 1 středně velká cibule nakrájená na kostičky
- 3 očištěné mrkve na kostičky
- 3 stonky řapíkatého celeru nakrájeného na kousky
- 6 celých červených brambor oloupaných a nakrájených na kostky
- 8 hrnků kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 3 polévkové lžíce polohrubé mouky
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku smetany ke šlehání (33 %)
- 1/2 lžičky soli (nebo více, pokud to nebude stačit)
- Mletý černý pepř podle chuti
- 1/2 lžičky směsi koření Cajun
- 1 lžička nasekané čerstvé petržele
- 1 hrnek strouhaného sýru (Čedar, Parmazán atd.)
Postup:
- Do hrnce dáme kousky slaniny a na střední teplotu opékáme, aby byla hezky křupavá a získala hnědý odstín.
- Hotovou slaninu vyjmeme a odložíme stranou. Tuk z ní slijeme, trochu v hrnci necháme a vrátíme jej zpět na plotnu.
- Vhodíme cibuli, mrkev, celer a restujeme cca 2 minuty. Přidáme nakrájené brambory a necháme restovat dalších 5 minut.
- Osolíme, opepříme a ochutíme cajunským kořením. Zalijeme vývarem a přivedeme k mírnému varu.
- Po 10 minutách vaření, nebo když už budou brambory měkčí, přidáme mouku rozšlehanou v mléce a vaříme ještě 5 minut.
- Odebereme zhruba polovinu polévky a pomocí tyčového ponorného mixéru rozmixujeme dohladka. Dáváme pozor, aby na nás polévka nevycákla.
- Když máme rozmixováno, vrátíme tekutinu zpět do hrnce a důkladně promícháme se zbývající polévkou, dokud se nespojí.
- Znovu prohřejeme a podle potřeby ještě dochutíme solí či kořením.
- Nakonec vmícháme smetanu a hned pak petrželku. Tou můžeme polévku i ozdobit.
- Servírujeme v miskách ozdobené petrželkou, strouhaným sýrem a křupavými kousky slaniny, kterou jsme si připravili na začátku.