Tato mísa rýžových nudlí je velice populární v Hanoji, zkuste si tento recept i u vás doma a přeneste se alespoň na chvíli do Vietnamu.
Co budeme potřebovat
Na maso
- 600 g hovězího masa (nakrájeného na plátky)
- 2 lžíce cukru
- Lžička soli
- 2 lžičky pepře
- 2 lžíce oleje
- Lžička rybí omáčky
- Lžička česneku (mletého)
Na omáčku
- 500 ml vody
- 125 g cukru
- 100 ml rybí omáčky
- 25 ml jablečného octa
- 3 lžičky česneku (lisovaného)
- 2 lžičky pepře
- 3 chilli papričky (nakrájené nadrobno)
Na salát
- 230 g arašídů (nadrobno nasekaných)
- 400 g fazolových klíčků
- 1 kg rýžových nudlí
- 300 g hlávkového salátu
- 70 g koriandru (nasekaného)
- 30 g máty
Postup
- Do hovězího masa vmícháme cukr, sůl pepř, česnek, rybí omáčku a olej
- Takto směs necháme marinovat alespoň hodinu, nejlépe však přes noc
- Mezitím si připravíme omáčku a rýži
- Rýži si uvaříme v hrnci s vařící vodou podle návodu a dáme stranou
- V misce smícháme cukr a vodu a mícháme, dokud se cukr nerozpustí
- Poté přidáme rybí omáčku, jablečný ocet chilli, česnek a pepř
- Na salát si připravíme veškerou zeleninu
- Salát nakrájíme na malé kousky
- Fazolové klíčky rychle spaříme nebo je blanšírujeme
- Na pánvi si zahřejeme na střední teplotu olej
- Poté přidáme lžíci česneku
- Česnek vaříme, dokud není zlatavý
- Přidáme maso a směs necháme vařit
- Pro servírování si připravíme hlubokou misku
- Nasekaný koriandr a mátu dáme dospodu
- Přidáme uvařené nudle
- Poté vrstvíme salát, maso arašídy a znovu koriandr a mátu
- Přidáme rybí omáčku, množství záleží na naší chuti
Na omáčku v tomto receptu na bun bo nam bo můžete vyzkoušet i tuto kombinaci:
4 lžíce třtinového cukru
3 lžíce rýžového octa
4 lžíce limetkové šťávy
4 lžíce rybí omáčky
2 stroužky česneku (prolisované)
Kousek zázvoru (nastrouhaného)