Tento recept je přímo skrytý vietnamský klenot. Je to kombinace lehkých rýžových nudlí s extra silným vývarem, které se spolu krásně snoubí. Navíc v tomto receptu dominují hned dva druhy masa a to hovězí a vepřové, která jsou doplněna o lahodné bylinky.
Co budeme potřebovat
Na maso
- 900 g vepřového hlezna
- 450 g klobásy z vepřového masa (plněná česnekem a pepřem)
- 450 g hovězí stopky
Na vývar
- 1 l kuřecího vývaru
- 5 lžic citronové šťávy
- Cibule (rozpůlená)
- Lžíce soli
- Lžíce cukru
- 3 lžíce rybí omáčky
- Lžíce ústřicové omáčky
Na dochucení
- 2 lžíce oleje
- Šalotka (nakrájená na plátky)
- 2 lžíce česneku
Bylinky a zelenina
- Máta
- Bazalka
- Fazolové mungo klíčky
- Chilli
- Jalapeno
- Limetka (nakrájená na plátky)
- Hlávkový salát
- Opražené arašídy
Na nudle
- 250 g rýžových nudlí
- 10 g chilli
- 25 ml oleje
- 40 g cibule v prášku
- 25 g česneku v prášku
- Lžíce citronové šťávy
- Lžíce rybí omáčky
- Lžička cukru
- Špetka soli
Postup
- Maso omyjeme a očistíme
- Vložíme ho do velkého hrnce a přidáme vodu
- Vody musí být dostatek, aby maso bylo zcela ponořené, a přivedeme ho k varu
- Když se voda provaří, maso zceníme a důkladně ho propláchneme pod tekoucí vodou
- Poté ho vrátíme do hrnce a zalijeme ho vývarem a dostatkem vody
- Přidám citronovou šťávu a cibuli, znovu směs přivedeme k varu
- Poté teplotu snížíme na středně vysokou
- Pak přidáváme koření jako cukr, sůl, a omáčky
- Maso necháme vařit
- Průběžně ho však kontrolujeme, vepřové maso by mělo být hotové přibližně za hodinu, zatímco hovězí za 2-3 hodiny
- Když je maso uvařené a měkké, vyndáme ho z hrnce
- Maso necháme vychladnout a poté ho nakrájíme
- Mezitím si na malé pánvi orestujeme šalotku s česnekem
- Ty pak přidáme do hrnce s vývarem
- Uvaříme si nudle podle návodu na obalu a dáme je stranou
- Na pánvi si rozehřejeme olej a přidáme chilli, cibuli, česnek, rybí omáčku a zahříváme
- Když se směs začne redukovat, přidáme nudle a v chilli směsi je obalíme
- Pokud by se nám směs zdála příliš suchá, přidáváme olej
- Nudle poté přendáme do servírovacích misek
- Přidáme salát, lžíci vývaru, maso, klobásu a misky dozdobíme podle naší chuti mátou, jalapenos, mungo klíčky a limetkou
- Nakonec vše zasypeme praženými arašídy
Pro velké fajnšmekry doporučujeme přidat i nakládaný pikantní česnek, aby pokrm měl ten správný říz. Pokud byste zatoužili po vlastní domácí verzi nechte si inspirovat těmito recepty na nakládaný česnek a uvidíte, že jídlo dostane úplně jiný rozměr, než když použijete kupovaný.