Pokud někdo nesnáší lepek, nemusí to hned znamenat konec světa. Jednoduše se jen naučí používat takové recepty, které mu budou vyhovovat. Toto těsto na pizzu je jednoduché, rychle hotové a i když je bez lepku, tak má ve výsledku úžasně křupavou kůrčičku.
Ingredience:
- 234 g bezlepkové víceúčelové mouky
- 14 g odtučněného sušeného mléka
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 3/4 lžičky soli
- 1 lžička xanthanové gumy
- 1 a 1/2 lžičky instantního droždí
- 1 polévková lžíce medu (nebo krystalového cukru)
- 227 ml teplé vody
- 50 ml extra panenského olivového oleje
Postup:
- Do nádoby stolního mixéru nasypeme bezlepkovou mouku, sušené mléko, kypřící prášek do pečiva, sůl a důkladně promícháme.
- Mezitím si do malé misky dáme med (cukr, podle toho co použijeme), teplou vodu, polovinu olivového oleje, instantní droždí a zhruba 80 g suché směsi, která se nám promíchala.
- Promícháme, aby se směs promísila, přičemž nám mohou vzniknout menší hrudky, ale ty vůbec nevadí.
- Necháme 30 minut odpočívat, dokud nebude směs hustší a nezačne se z ní linout vůně kvasnic.
- Jakmile k tomu dojde, přidáme tuto drožďovou směs k suchým ingrediencím do mixéru a na střední rychlost budeme šlehat asi 4 minuty. Těsto bude husté a lepkavé.
- Mísu zakryjeme a dáme těsto na 30 minut odpočinout na teplé místo.
- Poté si předehřejeme troubu na 200 stupňů a na plech nalijeme zbývající olivový olej.
- Těstě lžící shrneme na plech s olejem, namočíme si ruce a mokrými prsty začneme těsto od středu vytahovat směrem ven.
- Vytvarujeme jej do kruhu o velikosti cca 28 až 30 cm. Poté necháme těsto 15 minut odpočinout.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 8 – 10 minut dokud těsto neztuhne.
- Vyjmeme z trouby, necháme chvíli odstát, potom ozdobíme tak, jak máme rádi a vrátíme zpět do trouby.
- Dopékáme zhruba 10 až 15 minut, záleží na typu trouby a také množství náplně. Upečeme dozlatova.
- Po vyjmutí z trouby ihned servírujeme.