Existuje něco lepšího, než si připravit svou oblíbenou pochoutku doma? Každá pizza je něčím jedinečná, a pokud patříte mezi vegany, pak vás tento recept určitě zaujme.
Ingredience:
- 3/4 hrnku teplé vody
- 2 1/4 lžičky aktivního sušeného droždí
- 1 lžička organického cukru
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 hrnky polohrubé mouky
Na dohotovení:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce rozpuštěného veganského másla
Postup:
- V malé misce smícháme teplou vodu, droždí a cukr. Necháme 10 minut aktivovat, aby se utvořila pěna.
- Vmícháme olej, sůl, 1/2 hrnku mouky a rukou nebo pomocí stojanového mixéru hněteme, dokud se neutvoří koule. Těsto bude lepkavé, ale nesmí být moc.
- Když bude lepit opravdu hodně, přidáme 1 – 2 lžíce mouky a opět hněteme, dokud se vše nespojí. Takto pokračujeme zhruba 5 minut.
- Potom vymažeme čistou misku olejem, vložíme do ní kuličku těsta, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout 1 hodinu.
- Vykynuté těsto stlačíme, vyjmeme z misky a ještě několikrát na pracovní ploše prohněteme.
- Těsto rozválíme na pomoučené ploše na kulatou placku o velikosti 30 cm a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
- Povrch potřeme olivovým olejem, propíchneme na několika místech vidličkou a necháme pár minut odpočívat.
- Mezitím si předehřejeme troubu na 220 stupňů. Vložíme těsto a předpečeme si ho zhruba 5 – 7 minut, aby jen lehce zezlátl povrch.
- Vyjmeme z trouby, potřeme rozpuštěným veganským máslem a poté hned ozdobíme podle libosti.
- Vrátíme zpět do trouby a necháme péct dalších 10 – 15 minut, až dokud nebude mít pizza zlatavě hnědou kůrčičku.