Tento jednoduchý recept má v kulinářství bohatou historii. Předpokládá se, že do ho Bosny přinesla Osmanské říše, která byla v balkánské oblasti přítomna téměř 500 let. Proto neváhejte ochutnat tento léty ozkoušený recept na čevabčiči s nadýchaným tureckým chlebem.
Co budeme potřebovat
Na čevabčiči
- 600 g mletého hovězího masa
- 300 g mletého jehněčího masa
- 3 stroužky česneku (prolisovaný)
- Lžička soli
- Lžička pepře
Na pita chléb
- 2 lžičky sušeného droždí
- 500 g hladké mouky
- 2 lžičky soli
- Lžíce olivového oleje
Postup
- Ve velké míse smícháme sůl, hovězí a jehněčí maso
- Maso společně dobře propracujeme, aby se rovnoměrně spojilo
- Propracované maso překryjeme fólií a dáme přes noc do lednice odpočinout
- Mezitím si připravíme pita chléb
- Smícháme si ve velké místě droždí s 300 ml teplé vody
- Droždí necháme 5 minut odležet, dokud nevzejde kvásek a poté přidáváme mouku, sůl a olej
- Směs vypracujeme do vláčného těsta
- Těsto přemístíme na pomoučenou pracovní plochu a hněteme ho, dokud těsto není měkké, hladké a elastické
- Když je těsto připravené dáme ho do mísy lehce vymazané olejem a přikryjeme utěrkou
- Těsto necháme odpočinout alespoň hodinu, aby nakynulo
- Troubu si předehřejeme na 200 – 220 stupňů a plech umístíme do středu trouby
- Z těsta vytvoříme 8 stejně velkých kuliček, které dlaní zploštíme a poté rozválíme do placek o velikosti asi 20 centimetrů
- Rozehřátý plech vyndáme z trouby, pomoučíme ho a na něj položíme rozválené těsto
- Rychle ho vrátíme do trouby a pečeme 4-5 minut, dokud se těsto nenafoukne a nezezlátne
- Druhý den do masa přidáme česnek a pepř
- Mokrými rukama začneme z masové směsi tvarovat špalíčky o velikosti ukazováčku
- Před každým novým špalíčkem si namáčíme ruce, aby se nám směs na ně nelepila
- Předehřejeme si pánev na střední teplotu a necháme na ní rozehřát olej
- Vytvarované čevabčiči začneme postupně na pánvi ze všech stran opékat
- Podáváme je s připraveným domácím tureckých chlebem a čerstvě nakrájenou cibulí