Šťavnaté uvnitř a dokonale karamelizované a zakouřené zvenku! Vše, co potřebujete, abyste své hovězí souvlaki posunuli na další úroveň, je jednoduchá, ale delikátní marináda se středomořskou chutí. A my pro vás máme ten nejlepší recept!
Ingredience
Na hovězí souvlaki a marinádu:
- 1 kg hovězího rumpsteaku, nakrájeného na kousky
- 2 lžičky hořčice
- 1–2 lžičky medu
- šťáva z 1 citrónu
- kůra z 1 citrónu
- 1/2 lžičky pálivé papriky
- 6 lžic olivového oleje
- sůl podle chuti
- čerstvě mletý černý a růžový pepř (podle chuti)
- 1 lžička sušeného oregana
- 2 lžičky čerstvého tymiánu
- 1 stroužek česneku, nasekaný
Ostatní ingredience na špízy:
- 1 zelená paprika, nakrájená
- 1 červená paprika, nakrájená
- 1 velká cibule, nakrájená
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- 9–10 dřevěných špejlí
Postup
- Nakrájejte hovězí maso na stejně velké kostky (cca 3 cm) a dejte stranou.
- Do velké mísy dejte všechny ingredience na marinádu spolu s masem a dobře promíchejte, aby se obalilo.
- Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte marinovat alespoň 1 hodinu v lednici, nejlépe však přes noc.
- Když jste připraveni grilovat, připravte si zeleninu.
- Papriku a cibuli nakrájejte na stejně široké čtverce o šířce 3-3,5 cm.
- Dejte je do mísy, pokapejte 1 lžící olivového oleje a ochuťte solí a mletým pepřem.
- Pokud používáte dřevěné špejle, namočte je do vody, aby se nepřipálily.
- A nezapomeňte odříznout špičky tak, aby se vám pohodlně vešly na gril nebo grilovací pánev.
- Kousky hovězího masa navlékněte na špejle.
- Mezi každý kus masa dejte 1 kus papriky a 1 kus cibule.
- Špízy lehce potřete zbylou marinádou a pokapejte olivovým olejem.
- Rozpalte velkou grilovací pánev na vysokou teplotu.
- Přidejte 1 lžíci oleje a souvlaki v dávkách opékejte asi 8 minut, 2 minuty z každé strany, dokud nebude vše hezky propečené. (Za pochodu podlévejte olivovým olejem.)
- Hotové špízy položte na talíř, zakryjte fólií a před podáváním nechte 3–4 minuty odpočinout.