Řecké grilované hovězí špízy se zeleninou

Řecké grilované hovězí špízy se zeleninou
Příprava: 20 minut Vaření: 10 minut Počet porcí: 8

Šťavnaté uvnitř a dokonale karamelizované a zakouřené zvenku! Vše, co potřebujete, abyste své hovězí souvlaki posunuli na další úroveň, je jednoduchá, ale delikátní marináda se středomořskou chutí. A my pro vás máme ten nejlepší recept!

Ingredience

Na hovězí souvlaki a marinádu:

  • 1 kg hovězího rumpsteaku, nakrájeného na kousky
  • 2 lžičky hořčice
  • 1–2 lžičky medu
  • šťáva z 1 citrónu
  • kůra z 1 citrónu
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 6 lžic olivového oleje
  • sůl podle chuti
  • čerstvě mletý černý a růžový pepř (podle chuti)
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 2 lžičky čerstvého tymiánu
  • 1 stroužek česneku, nasekaný

Ostatní ingredience na špízy:

  • 1 zelená paprika, nakrájená
  • 1 červená paprika, nakrájená
  • 1 velká cibule, nakrájená
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 9–10 dřevěných špejlí

Postup

  1. Nakrájejte hovězí maso na stejně velké kostky (cca 3 cm) a dejte stranou.
  2. Do velké mísy dejte všechny ingredience na marinádu spolu s masem a dobře promíchejte, aby se obalilo.
  3. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte marinovat alespoň 1 hodinu v lednici, nejlépe však přes noc.
  4. Když jste připraveni grilovat, připravte si zeleninu.
  5. Papriku a cibuli nakrájejte na stejně široké čtverce o šířce 3-3,5 cm.
  6. Dejte je do mísy, pokapejte 1 lžící olivového oleje a ochuťte solí a mletým pepřem.
  7. Pokud používáte dřevěné špejle, namočte je do vody, aby se nepřipálily.
  8. A nezapomeňte odříznout špičky tak, aby se vám pohodlně vešly na gril nebo grilovací pánev.
  9. Kousky hovězího masa navlékněte na špejle.
  10. Mezi každý kus masa dejte 1 kus papriky a 1 kus cibule.
  11. Špízy lehce potřete zbylou marinádou a pokapejte olivovým olejem.
  12. Rozpalte velkou grilovací pánev na vysokou teplotu.
  13. Přidejte 1 lžíci oleje a souvlaki v dávkách opékejte asi 8 minut, 2 minuty z každé strany, dokud nebude vše hezky propečené. (Za pochodu podlévejte olivovým olejem.)
  14. Hotové špízy položte na talíř, zakryjte fólií a před podáváním nechte 3–4 minuty odpočinout.
Kostky hovězího masa se zeleninou napíchané na špejlích a servírované na talíři.
www.mygreekdish.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.