Čočka na kyselo s vejcem a smaženou cibulkou

Čočka na kyselo s vejcem a smaženou cibulkou

Klasický „one pot“ recept neboli jídlo uvařené v jednom hrnci. Tento recept na kyselou čočku je opravdu chutné, snadno se připravuje a je vysoce výživné. Sladkokyselá chuť zelené čočky je dokonale vyvážená díky octu, cibuli, soli a černému pepři.

Co budeme potřebovat

Na čočku

  1. 450 g zelené čočky
  2. 2 bobkové listy
  3. 2 lžíce oleje
  4. 180 g cibule (nadrobno nakrájené)
  5. 60 ml octa (nebo bílého vína)
  6. Lžička soli
  7. ½ lžičky černého pepře
  8. Lžíce cukru

Na smaženou cibulku

  1. 2 lžíce oleje
  2. 120 g cibule (nadrobno nakrájené)

Na přílohu

  1. Volské oko
  2. Nakládané okurky
  3. Nasekaná čerstvá petrželka

Postup

  1. Čočku si důkladně propláchneme pod studenou vodou
  2. Scedíme jí do velké mísy
  3. Přidáme vodu, tak aby byla přibližně 5 centimetrů nad čočkou
  4. Čočku necháme takto odmočit minimálně hodinu, nejlépe však přes noc
  5. Odmočenou čočku i s vodou přelijeme do většího hrnce
  6. Přidáme bobkové listy a přivedeme jí k varu
  7. Když se čočka začne vařit, teplotu snížíme na střední teplotu a dále vaříme v odkrytém hrnci
  8. Vaříme jí přibližně 15-18 minut, dokud není zcela změklá
  9. Ale pozor, by se nezačala rozpadat
  10. Když má čočka správnou strukturu, vyhodíme bobkové listy
  11. Čočku přecedíme přes síto do velké mísy
  12. Scezenou vodu si schováme a dáme stranou
  13. Na střední teplotu si v hrnci zahřejeme rostlinný olej
  14. Přidáme cibuli a vaříme, dokud nám nezesklovatí
  15. Přidáme uvařenou čočku, ocet, sůl a pepř
  16. Vmícháme cukr, trochu scezené vody a vaříme dalších 10 minut
  17. Pro krémovější konzistenci odebereme trochu čočky, kterou rozmixujeme dohladka a poté jí vrátíme zpět do hrnce a promícháme
  18. Čočku ochutnáme a popřípadě dochutíme podle našich preferencí
  19. Na smaženou cibulku si na malé pánvičce současně smícháme olej s nakrájenou cibulí
  20. Pomalu jí zahříváme na střední teplotě, dokud není zlatohnědá, přibližně 10-12 minut
  21. Cibulku dáme stranou a na stejné pánvi si usmažíme volské oko
  22. Na středně rozehřátou pánev si rozklepneme vejce a přiryté pokličkou ho vaříme, dokud není bílek zcela uvařený
  23. Čočku na kyselo podáváme posypanou smaženou cibulkou, s volským okem a nakrájenou kyselou okurkou
krémová čočka s kyselou okurkou a volským okem.
Zdroj: verygoodcook.com

Čočku můžete podávat i s uvařenou basmati rýží, limetkovým nebo mangovým chutney a koriandrem.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.