Tento klasický německý pokrm je plný bílkovinou nabité čočky, slaniny a zeleniny. Recept na čočku na kyselo v tomto podání má velmi hustou konzistenci a je doplněný tradičním švábském špecle spolu s německým kvalitním vepřovým párkem.
Co budeme potřebovat
- 5 plátků slaniny (nakrájené na kostičky)
- Velká cibule (nakrájená nadrobno)
- Lžíce másla
- Mrkev (nastrouhaná)
- Pórek (nakrájený nadrobno)
- 500 g čočky
- 600 ml hovězího vývaru
- Lžička soli
- Bobkový list
- Lžička pepře
- Lžička cukru
- 25 ml bílého octa
- Nasekaná čerstvá petrželka
- Špecle
- Vepřové párky (s vysokým obsahem masa min. 90 %)
Postup
- Slaninu si opečeme na středně rozpáleném hrnci
- Přidáme cibuli a pokračujeme ve vaření, přibližně 5-7 minut
- Cibule nám musí zesklovatět
- Přidáme máslo, mrkev a pórek
- Vaříme dalších 5 minut
- Přidáme čočku, vývar a bobkový list
- Promícháme a dochutíme solí, pepřem a cukrem
- Celou směs přivedeme k varu
- Snížíme teplotu a přikryjeme poličkou
- Takto čočku vaříme asi 40 minut, dokud není měkká
- Poté přidáme ocet a petržel
- Pokračujeme ve vaření dalších 5 minut
- Pokud se vám čočka zdá příliš hustá, naředíme jí trochou vývaru
- Ochutnáme a čočku dochutíme pepřem, solí nebo octem
- Hotovou kyselou čočku sundáme z plotny a necháme jí na 10 minut odpočívat
- Mezitím si podle návodu připravíme špecle a vepřové párky
- Uvařené špecle podáváme s čočkou na kyselo, párky a kyselou okurkou