Tento recept na skořicové šneky s náplní z tvarohu musíte ochutnat. Nejde totiž o klasický recept, ale o jeho obměnu, kdy tvaroh dodává těstu mnohem větší vláčnost a citron kyselost, která je ale krásně vyvážená sladkou polevou.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 2 lžičky aktivního droždí
- 180 ml mléka (ohřáté)
- 155 g másla (změkčeného)
- 2 vejce
- 50 g cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- Kůra z citronu
- 560 g hladké mouky
- Špetka soli
- Špetka muškátového oříšku
Na citronovou náplň
- 150 g cukru
- Citronová kůra
- 4 lžíce másla (velmi měkkého)
- Špetka mletého muškátového oříšku
- 60 ml citronové šťávy
- 115 g tvarohu
Na citronovou polevu
- Citron (oloupaný a odšťavněný)
- 230 g smetanového sýra
- 240 g moučkového cukru
- Lžička vanilkového extraktu
Postup
- Na těsto si do ohřátého mléka rozdrobíme droždí
- Necháme ho pět minut odpočívat, aby vzešel kvásek
- Do mléka při nízké rychlosti mixéru vmícháme změklé máslo, vejce, cukr, vanilku, citronovou kůru a 250 g mouky
- Přidáme sůl a muškátový oříšek
- Přidáme i zbývající mouku, abychom vytvořili měkké, ale lepivé těsto
- Pokračujeme v hnětení, aby vzniklo hladké, vláčné a pružné těsto
- Do lehce vymaštěné mísy vložíme těsto
- Potřeme ho trochou oleje, mísu zakryjeme plastovým obalem a těsto necháme kynout
- Na citronovou náplň si v míse smícháme cukr a citron
- Mícháme 15-20 vteřin, jen aby se obojí spojilo a citronová kůra se více rozdrtila
- Přidáme máslo a muškátový oříšek a šlehejte do husté a krémové hmoty
- Pomalu přidáváme citronovou šťávu a šleháme, dokud se ingredience úplně nespojí
- Zapékací mísu vymažeme máslem
- Na pomoučeném povrchu vyválíme polovinu těsta do tvaru obdélníku
- Potřeme ho polovinou tvarohu
- Poté na něj nalijme polovinu citronové náplně
- Těsto pevně srolujeme
- pomocí nitě nebo nože těsto naporcujeme na 12 stejných rolek válečků a každou rolku vložte do připraveného pekáčku
- postup opakujeme i s druhou polovinou těsta
- Skořicové šneky přikryjeme utěrkou a necháme je ještě kynout alespoň 30 minut
- Mezitím předehřejeme troubu na 180 stupňů
- Vykynuté skořicové šneky vložíme do trouby a pečeme 30–35 minut, dokud lehce nezhnědnou
- Zatímco se rolky pečou, vyšleháme společně citronovou šťávu, citronovou kůru a smetanový sýr
- Přidáme moučkový cukr a mícháme, dokud nevznikne hladká a krémová poleva
- Rolky po vyndání z trouby necháme 10-15 minut odpočinout, poté je pokapeme polevou