Slavný recept na veganské skořicové šneky, které zdárně obstojí proti jakékoli neveganské verzi. Servírujte skořicové rolky jako jednoduchý moučník při každé příležitosti.
Co budeme potřebovat
Na kvásek
- 125 ml teplé vody
- 5 g cukru
- 8 g rychle kypřícího instantního droždí
Na těsto
- 430 g hladké mouky
- 70 g kokosového másla
- 125 ml neslazeného mandlového mléka
- 75 g třtinového cukru
- Lžička soli
Na náplň
- 110 g třtinového cukru
- 10 g skořice
- 50 g veganského másla (rozpuštěného)
Na polevu
- 40 g třtinového cukru
- Kokosovou smetanu
Postup
- Pro kvásek si do malé misky přidáme teplou vodu
- Vmícháme cukr, dokud se téměř nerozpustí
- Nyní vmícháme droždí, dokud se nerozpustí
- Směs necháme stranou 6 až 7 minut, aby vzešel kvásek
- Na těsto si do velké mísy přidáme mouku
- Rozpustíme veganské máslo a vmícháme mandlové mléko, cukr a sůl
- Směs by měla být vlažná – pokud je teplejší, necháme ji minutu vychladnout
- Vmícháme kvásek a mícháme, dokud se nespojí
- Mokré ingredience vmícháme do mouky a promícháme
- Těsto začneme zapracovávat, dokud nezapracujeme veškerou mouku
- Těsto vyklopíme na pomoučněnou plochu a hněteme další 3 až 4 minuty, dokud nepřestane být lepivé
- Z těsta vytvarujeme kouli a vložíme jí do mísy, kterou přikryjeme utěrkou a umístíme jí na teplé místo, aby těsto vykynulo
- Mezitím si připravíme náplň ze skořicového cukru
- V malé misce smícháme cukr a skořici a dáme stranou
- Připravíme si náplň a v malém hrnci si rozpustíme máslo
- V rozpuštěném máslu, promícháme hnědý cukr, dokud se nespojí
- Když je, těsto vykynuté vyválíme ho do velkého obdélníku
- Cukrářským štětcem na těsto rozetřeme rozpuštěné máslo se skořicí a posypeme ho cukrem
- Těsto srolujeme co nejpevněji a nakrájíme ho na 10-12 rolek
- Skořicové rolky vložíme do připraveného pekáče, několik centimetrů od sebe
- Pekáč zakryjeme plastovou fólií a necháme 45 minut kynout
- Mezitím si připravíme veganskou polevu, kdy vyšleháme kokosovou smetanu s cukrem do husté směsi
- Do předehřáté trouby na 180 stupňů vložíme plech se skořicovými rolkami a pečeme 20-25 minut
- Poté je vyndáme z trouby a necháme skořicové šneky asi na 10 minut vychladnout
- Rolky potřeme kokosovou polevou
- Ihned podáváme