Jednoduchá polévka s kroupami a křehkým masíčkem, která je skvělá do zimních měsíců, anebo když vás přepaden nějaký ten zákeřný bacillus.
Co budeme potřebovat
- 600 ml vody
- 250 g celých ovesných krup
- 15 ml olivového oleje
- 350 g cibule (nakrájené)
- 240 g celeru (nakrájeného)
- 170 g mrkve (nakrájené)
- 240 g cukety (nakrájené na kostičky)
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 1 l kuřecího vývaru
- 470 g vařeného kuřete (nakrájeného)
- 240 g zelených fazolek
- 10 g čerstvého tymiánu (nasekaného)
- Lžička soli
- Konzerva nakrájená rajčata
- 240 g mraženého hrášku
- 70 g čerstvé bazalky (nasekané)
Postup
- Smícháme vodu a kroupy ve velkém hrnci a směs přivedeme k varu
- Snížíme teplotu a vaříme 45 minut, dokud kroupy nezměknou
- Kroupy slijeme a necháme stranou okapat
- V hrnci si rozehřejeme olej na středně vysokou teplotu
- Přidáme cibuli, celer a mrkev
- Zeleninu restujeme 8 minut, dokud nezměkne
- Přidáme cuketu a česnek a restujeme další 2 minuty
- Přidáme uvařené kroupy, vývar a zbylé ingredience, kromě hrášku a bazalky
- Kroupovou polévku přivedeme k varu
- Snížíme teplotu a vaříme dalších 10 minut
- Nakonec vmícháme hrášek a bazalku
Pokud maso chceme zcela vynechat a uvařit si kroupovou polévku bez masa, nahradíme kuřecí vývar zeleninovým a zvýšíme množství zeleniny o ½.
Tato polévka skvěle zasytí i jako hlavní chod. Pokud byste ale měli pocit, že pro vaše jedlíky to nebude dostačující, připravte k ní jeden (nebo více) z těchto receptů na slané plněné pečivo.