Tato hovězí houbová polévka je tak vydatná, že je to prakticky jedno velké hlavní jídlo, které můžete servírovat i samostatně. Ano, až tak je sytá!
Co budeme potřebovat
- 1 kg dušeného hovězího masa (nakrájeného na kostky)
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 280 g žampionů (nakrájených na tenké plátky)
- 170 g hub shiitake (nakrájených na tenké plátky)
- Velká cibule (oloupaná a nakrájená)
- 2 stonky celeru (nakrájené na kostičky)
- 6 velkých stroužků česneku (nahrubo nasekaných)
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 3 velké mrkve (oloupané a nakrájené na kolečka)
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 2 bobkové listy
- 120 g pohankových krup
- 750 g brambor (oloupaných a nakrájených na kostičky)
- Brokolice (nakrájená na malé růžičky)
Postup
- Hovězí maso důkladně osolíme a opepříme
- Ve velkém hrnci si zahřejeme olej
- Přidáme polovinu hovězího masa a za občasného míchání opékáme asi 5 minut, dokud ze všech stran nezhnědne
- Přendáme na talíř a opakujeme se zbytkem hovězího masa
- Do hrnce přidáme houby, cibuli a celer
- Zeleninu za občasného míchání restujeme 7-8 minut, dokud se voda uvolněná houbami neodpaří a zelenina nezačne hnědnout
- Přidáme česnek a za stálého míchání vaříme jednu minutu
- Do hrnce vrátíme hovězí maso
- Přilijeme kuřecí vývar a přidáme nakrájenou mrkev, tymián, bobkový list, sůl a pepř
- Polévku přivedeme k varu
- Poté teplotu snížíme a pokračujme ve vaření další 1 hodinu a 45 minut
- Přidáme pohanku a brambory
- Polévku s kroupami přivedeme zpět k varu a takto vaříme ještě 20 minut
- Nakonec přidáme brokolici a vařte posledních 5-10 minut
- Polévku nalijeme do misek a podáváme jí horkou
Tato polévka skvěle zasytí i jako hlavní chod. Pokud byste ale měli pocit, že pro vaše jedlíky to nebude dostačující, připravte k ní jeden (nebo více) z těchto receptů na slané plněné pečivo.