Tento recept na polévku z krup vám zabere 2 dny, ale opravdu se to vyplatí! Díky dlouhému vaření a namáčení bude vývar silný, maso křehké a kroupy měkounké. První den vaříme maso, aby byl vývar hotový. Ječné kroupy přes noc namáčíme do vody. Druhý den stačí nakrájet zeleninu a vše dusit asi 30 minut a výživná polévka je hotová.
Co budeme potřebovat
- 500 g ovaru
- 1,5 litru vody
- 200 g ječné krupice
- 3 ks mrkve
- Cibule
- Lžička celého černého pepře
- 3 ks bobkový list
- Tuřín
- Kořen petržele
- Kořen celeru
- Pórek
Postup
- Do hrnce vložíme ovar spolu s celým černým pepřem, nahrubo nakrájenou cibulí a bobkovými listy
- Zalijeme ho studenou vodou tak, aby ovar byl zcela zakrytý
- Vodu uvedeme do varu a poté teplotu vypneme a ovar necháme 2-3 hodiny louhovat
- Nyní je maso tak křehké, že se rozpadá
- Vepřový ovar vyndáme a nakrájíme ho na malé kostičky
- Vývar necháme vychladit a uložíme ho do lednice do druhého dne
- Ječné kroupy propláchneme v cedníku a dáme do nádoby s dvojnásobným množstvím vody než je hmotnost krup
- Nádobu vložíme do lednice, kde jí přes noc necháme
- Všechnu zeleninu omyjeme, loupeme a nakrájíme na malé kostičky
- Vývar s masem nalijeme do hrnce a zvolna ho začneme ohřívat
- Přidáme zeleninu
- Kroupy z ječmene přecedíme a přidáme do hrnce
- Polévku s kroupami přivedeme k varu a vaříme asi 30 minut a večeře je hotová
- Polévku podáváme s chlebem a máslem