Polská ječná polévka, je jednou z nejoblíbenějších polévek místní kuchyně. Můžete si jí připravit v několika různých variantách. Židovské verze jsou často vegetariánské a jiné jsou založeny na hovězím nebo kuřecím vývaru a obsahují slaninu nebo žebra pro lepší chuť, přesně jako tento recept. Společnou přísadou jsou ječné nebo pohankové kroupy, přičemž množství a rozmanitost použité zeleniny záleží čistě jen na vás.
Co budeme potřebovat
- 4 plátky tučné slaniny
- 500 g sušených hub
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 velké žluté cibule (nakrájené)
- 3 stroužky česneku (prolisované)
- 3 lžíce čerstvé petrželky (nasekané)
- 2,5 l kuřecího vývaru (nebo hovězího vývaru, zeleninového vývaru nebo vody)
- 200 g perlového ječmene
- 4 střední mrkve (oloupané a nakrájené na kolečka)
- 4 střední brambory (oloupané a nakrájené na kostičky)
- Bobkový list
- 2 lžíce koření Vegeta
- Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
Postup
- Sušené houby dáme do žáruvzdorné misky a zalijeme je vroucí vodou a necháme je nasáknout
- Pod studenou vodou si přecedíme kroupy z ječmene a necháme je okapat
- Ve velkém hrnci rozehřejeme olivový olej
- Přidáme slaninu a opékáme, dokud nebude křupavá
- Poté přidáme cibuli a česnek a restujeme, dokud cibule nezesklovatí
- Přidáme petržel, vývar, scezený ječmen, mrkev, brambory, bobkový list, Vegetu a pepř
- Houby scedíme a nakrájíme je
- Vhodíme je do hrnce a polévku přivedeme k varu
- Snížíme teplotu a vařte přibližně 1 hodinu, dokud ječmen nezměkne
- Polévku podáváme s kopečkem zakysané smetany a domácím pečivem
Pokud chcete zvýšit obsah bílkovin, které společně s polévkou zkonzumujete, jednoduše k tomuto receptu přidejte vejce.
Na kroupovou polévkou s vejcem si stačí v samostatné mističce rozklepnout 1-2 vejce, které prošleháme a přidáme ho společně s hráškem a fazolkami do vařící polévky.
Necháme ho vařit, dokud se vejce nesrazí.