Rybí koláč nemusí znamenat hned znamenat těžké jídlo, které vás zasytí, tak že ještě druhý den nemáte hlad. Tento recept s okounem v lehkém, křupavém těstě doplněný o nádivku z rajčat a jemné šlehačky, si vychutnáte plnými sousty a zbyde vám místo i na něco sladkého.
Co budeme potřebovat
- 100 g másla
- Cibule (nakrájená nadrobno)
- Cibulka fenyklu (nakrájená nadrobno)
- Stroužek česneku (jemně nasekaný)
- Lžíce rajčatového protlaku
- 200 ml bílého vína
- 400 g plechovky nakrájených rajčat
- 150 ml smetany ke šlehání
- 300 g filetů z mořského okouna (zbavených kůže a nakrájených na velké kousky)
- 250 g halibuta (zbaveného kůže a nakrájeného na velké kousky)
- 200 g syrových krevet
- Hrst petržele (nasekaná)
- 2 lžíce nasekaného estragonu
- Balení listového těsta
Postup
- 25 g másla rozehřejeme ve velkém hrnci, tak aby začalo pěnit
- Přidáme cibuli a fenykl a vaříme asi 10 minut, dokud nejsou měkké a nezesklovatí
- Vmícháme česnek a vaříme ještě 1 minutu
- Přidáme rajčatový protlak, vařte 1 minutu, a ihned poté přidáme bílé víno
- Tuto směs vaříme několik dalších minut, dokud se nezredukuje na polovinu
- Vsypeme nakrájená rajčata a dalších 15 minut pokračujeme ve vaření, dokud nezískáme bohatou a hustou omáčku
- Omáčku odstraníme z plotny
- Vmícháme smetanu, kousky ryb, krevety a bylinky a dochutíme kořením
- Směs nalijeme do zapékací mísy
- Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů
- Rozpustíme si zbytek másla
- Rozbalíme si listové těsto a rozválíme ho na velikost zapékací mísy
- Těsto potřeme po celé jedné straně rozpuštěným máslem
- Pečivo jemně nařežeme a položíme ho na vrch koláčové náplně, tak aby jo zcela zakrylo
- V předehřáté troubě rybí koláč pečeme 25 minut na prostředním roštu, dokud těsto nezezlátne a nebude křupavé