Tento pokrm dává novou podobu klasickému francouzskému ratatouille, protože je doplněné o doslova rozpadající se rybí maso s křupavou bazalkou a krémovým bazalkovým pestem.
Co budeme potřebovat
- 60 ml olivového oleje (plus 2 lžíce)
- 2 velké hrsti lístků bazalky
- 2 filety okouna říčního (asi 140 g)
- Šťáva ½ citronu
- Extra panenský olivový olej, na pokapání
Na ratatouille
- Malá červená paprika
- Malá cuketa
- ½ lilku
- 2 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky mletého kmínu
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 8 cherry rajčat (rozpůlených)
- Špetka cukru
Postup
- Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a krátce na něm opečeme 8 lístků bazalky, dokud nezezlátnou
- Poté je vyjmeme z oleje a necháme je okapat na kuchyňské papírové utěrce
- Ve velkém hrnci si k varu přivedeme vodu a vedle něj si připravíme mísu s ledovou vodou
- Zbývající lístky bazalky 5 vteřin blanšírujeme ve vařící vodě
- Pomocí kleští z vařící vody vyjmeme a ponoříme je do ledové vody, aby rychle vychladly a zachovaly si barvu
- Po vychladnutí listy vyjmeme a zbavíme si přebytečné vody
- Blanšírované lístky bazalky vložíme do mixéru a zalijeme je 60 ml olivového oleje
- Začneme mixovat do tekuté omáčky
- V případě potřeby přidáme více oleje a dáme stranou
- Na ratatouille si rozpůlíme papriku, kterou zbavíme semínek a nakrájíme jí na tenké proužky
- Cuketu rozkrojíme podélně a nakrájíme jí na čtvrtky
- Lilek nakrájíme na silná kolečka a každé nakrájíme na proužky
- V hrnci rozehřejeme olej, přidáme kmín a česnek a smažíme asi 30 vteřin
- Veškerou zeleninu přidáme do pánve, okořeníme a 1 minutu opékáme
- Přidáme 100 ml vody a vaříme na vysokou teplotu asi 4 minuty
- Dokořeníme podle chuti a v případě potřeby přidáme cukr
- Ostrým nožem si každý filet přes kůži nařežeme
- Zahřejeme si zbývající lžíci oleje na pánvi, dokud nebude horký
- Filety okořeníme a vložíme je kůží dolů do pánve
- Smažíme, dokud není kůže zlatavá a křupavá a maso nezbělá
- Filety otočíme a pokračujeme ve vaření asi minutu
- Rybu stáhneme z plotny a pokapeme je citronovou šťávou
- Ratatouille rozdělíme mezi talíře a položíme na něj říčního okouna
- Rybu pokapeme bazalkovým olejem, trochou olivového oleje a posypeme křupavými lístky bazalky