Smažený říční okoun s ratatouille a bazalkou

Smažený říční okoun s ratatouille a bazalkou

Tento pokrm dává novou podobu klasickému francouzskému ratatouille, protože je doplněné o doslova rozpadající se rybí maso s křupavou bazalkou a krémovým bazalkovým pestem.

Co budeme potřebovat

  • 60 ml olivového oleje (plus 2 lžíce)
  • 2 velké hrsti lístků bazalky
  • 2 filety okouna říčního (asi 140 g)
  • Šťáva ½ citronu
  • Extra panenský olivový olej, na pokapání

Na ratatouille

  • Malá červená paprika
  • Malá cuketa
  • ½ lilku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 2 stroužky česneku (prolisované)
  • 8 cherry rajčat (rozpůlených)
  • Špetka cukru

Postup

  • Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a krátce na něm opečeme 8 lístků bazalky, dokud nezezlátnou
  • Poté je vyjmeme z oleje a necháme je okapat na kuchyňské papírové utěrce
  • Ve velkém hrnci si k varu přivedeme vodu a vedle něj si připravíme mísu s ledovou vodou
  • Zbývající lístky bazalky 5 vteřin blanšírujeme ve vařící vodě
  • Pomocí kleští z vařící vody vyjmeme a ponoříme je do ledové vody, aby rychle vychladly a zachovaly si barvu
  • Po vychladnutí listy vyjmeme a zbavíme si přebytečné vody
  • Blanšírované lístky bazalky vložíme do mixéru a zalijeme je 60 ml olivového oleje
  • Začneme mixovat do tekuté omáčky
  • V případě potřeby přidáme více oleje a dáme stranou
  • Na ratatouille si rozpůlíme papriku, kterou zbavíme semínek a nakrájíme jí na tenké proužky
  • Cuketu rozkrojíme podélně a nakrájíme jí na čtvrtky
  • Lilek nakrájíme na silná kolečka a každé nakrájíme na proužky
  • V hrnci rozehřejeme olej, přidáme kmín a česnek a smažíme asi 30 vteřin
  • Veškerou zeleninu přidáme do pánve, okořeníme a 1 minutu opékáme
  • Přidáme 100 ml vody a vaříme na vysokou teplotu asi 4 minuty
  • Dokořeníme podle chuti a v případě potřeby přidáme cukr
  • Ostrým nožem si každý filet přes kůži nařežeme
  • Zahřejeme si zbývající lžíci oleje na pánvi, dokud nebude horký
  • Filety okořeníme a vložíme je kůží dolů do pánve
  • Smažíme, dokud není kůže zlatavá a křupavá a maso nezbělá
  • Filety otočíme a pokračujeme ve vaření asi minutu
  • Rybu stáhneme z plotny a pokapeme je citronovou šťávou
  • Ratatouille rozdělíme mezi talíře a položíme na něj říčního okouna
  • Rybu pokapeme bazalkovým olejem, trochou olivového oleje a posypeme křupavými lístky bazalky
Pečená ryba s grilovanou zeleninou a lahodnou omáčkou.
Zdroj: littlebroken.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.