Připravte si lehké a jemné chutě Středomoří za pouhých 25 minut, s tímto skvělým pokrmem z ryby a odlehčeného bramborového salátu. Grilovaná ryba s křupavou kůžičkou je doplněná jemná zelenina ochucená dresinkem z vinného octa. Právě ten propojuje jídlo dohromady a dává mu silnou a působivou chuť, díky které budete toto jídlo připravovat znovu a znovu.
Co budeme potřebovat
- 800 g baby brambor (rozpůlených nebo na čtvrtky)
- 200 g fazolek (nakrájených a rozpůlených)
- Stroužek česneku (prolisovaný)
- 5 g čerstvých lístků bazalky (velmi jemně nasekaných)
- 40 ml červeného vinného octa
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 pečené papriky (z konzervy, okapané a nakrájené na proužky)
- Malá červená cibule (nakrájená na tenké plátky)
- Lžíce černých oliv (nahrubo nasekaných)
- 2 x 190 g filetů z okouna
- 10 g čerstvé petrželové natě (nasekané nahrubo)
Postup
- Brambory si uvaříme ve velkém hrnci s osolenou vodou, dokud nejsou měkké
- Na poslední 3 minuty přidáme do hrnce zelené fazolky
- Slijeme a brambory vyklopíme na velký talíř a necháme je zcela vychladnout
- Fazole opláchneme pod studenou vodou, aby se dále nevařily
- Česnek, bazalku a ocet dáme do malé misky
- Přidáme 1½ lžičky oleje, a šleháme, dokud se ingredience nespojí
- Vychladlé brambory a fazole, společně s paprikou, cibulí a olivami dáme do velké mísy
- Přidáme dresink a promícháme
- Mísu přikryjeme a dáme stranou, zatímco budeme grilovat okouna
- Troubu v režimu grilu zapneme na 180 stupňů
- Plech vyložíme pečicím papírem a položíme na něj okouna kůží nahoru
- Zakápneme ho ½ lžičky oleje, okořeníme pepřem a poté vložíme do trouby a grilujeme 6–8 minut, dokud se nepropeče a kůže není zlatá a křupavá
- Většinu petrželky zamícháme do bramborového salátu a okořeníme pepřem
- Salát rozdělíme na 4 talíře a položíme na něj grilovaného okouna
- Vše posypeme zbývající petrželkou a servírujeme