Mořský okoun rozhodně patří mezi jedeny z nejoblíbenějších ryb vůbec. Kůžička by měla být křupavá, aby kontrastovala s měkkým rybím masem. Tento pokrm si drží svou jednoduchost díky klasickým ingrediencím jako je česnek a chilli. V tomto jídle je docela dost olivového oleje, ale protože tam není žádná omáčka, nechá vyniknout zeleninu a těstoviny, kolem kterých se krásně obalí a dobře doplňuje chilli i česnek. Jedná se o velmi jednoduché a extrémně rychlé jídlo, které chutná fantasticky!
Co budeme potřebovat
- 2 filety z okouna
- 2 červené chilli papričky
- 3 stroužky česneku
- Špetka chilli koření (volitelně)
- 2 velké hrsti libovolné zeleniny (např. brokolice , kapusta, rukola – nebo použijte směs)
- 2 jarní cibulky
- 100 g špaget
- Olivový olej
- Sůl
- Pepř
Postup
- Špagety uvaříme podle návodu na obalu ve vařící osolené vodě
- Červené chilli papričky a tři stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky
- Zeleninu nakrájíme na malé kousky
- Velkou pánev si rozpálíme na vysokou teplotu
- Přidáme asi 4 lžíce olivového oleje a necháme je zahřát
- Těstoviny scedíme, ale necháme si asi půl šálku vody z těstovin
- Aby se těstoviny neslepily, promícháme je s kapkou olivového oleje
- Do pánve přidáme nakrájené chilli papričky, polovinu česneku a chilli koření
- Dusíme asi 1 minutu, dokud česnek nezačne získávat zlatohnědou barvu
- Přidáme do pánve zeleninu a za stálého míchání na vysoké teplotu smažíme asi 2 minuty, dokud nezvadne
- Přidáme scezené těstoviny a několik polévkových lžic těstovinové vody a promícháme
- Na rybu si zahřejeme velkou pánev na středně vysokou teplotu
- Rybu osolíme, opepříme a kůži pokapeme trochou olivového oleje
- Když je pánev rozpálená přidáme rybu kůží dolů
- Maso na pánvi přimáčkneme (jinak se ryba stočí a nebudete mít křupavou kůži) po dobu asi 10 vteřin, pak jí můžeme pustit
- Okouna necháme smažit asi 2 a půl minuty
- Filety otočíme a opékáme maso jen asi 30 vteřin
- Vyjmeme rybu z pánve a necháme ji odpočívat, zatímco budeme smažit česnekové lupínky
- Do pánve z ryby přidáme další lžíci olivového oleje a zvýšíme teplotu
- Zbylé stroužky česneku orestujeme na oleji
- Jakmile získají sytou zlatou barvu, odstraníme je děrovanou lžící a necháme okapat na kuchyňské papírové utěrce
- Těstoviny dáme do velkých misek a navrch dáme filety z opečeného mořského okouna a poté je posypeme česnekovými lupínky