Mnozí z vás možná znají tartaletku se sladkou náplní a jako dezert. V tomto případě jsme těsto naplnili lahodným sýrem, cibulkou, cuketou a hráškem. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na její slanou verzi.
Co budeme potřebovat
Na náplň
- 375 g ricotty
- 200 g rukoly
- 3 celá vejce
- 2 jarní cibulky (nakrájených)
- 50 g parmazánu (nastrouhaného)
- Svazek nakládaného chřestu (nakrájený na tenké plátky)
- 6 malých cuket (nakrájené na plátky)
- 60 g mraženého hrášku
- Lžíce olivového oleje
- ½ lžíce balzamikového octa
Na těsto
- 300 g hladké mouky
- 40 g parmazánu (nastrouhaného)
- 150 g másla
- Vejce
Postup
- Na těsto přidáme do vetší mísy mouku, parmazán, máslo a špetku soli
- Ručně nebo v kuchyňském robotu směs na těsto začneme zpracovávat
- Těsto by strukturou mělo připomínat žmolenku/strouhanku
- Přidáme vejce a lžíci vody
- Zapracováváme, dokud nevznikne jednotná koule těsta
- Těsto přikryjeme potravinářskou fólií a dáme odpočinout do lednice alespoň na 20 minut
- Mezitím zapneme troubu na 190 stupňů
- Do robota vložíme ricottu, rukolu, vejce, jarní cibulku 40 g parmazánu
- Mixujeme, dokud se ingredience nespojí
- Na pomoučené pracovní ploše si rozválíme těsto
- Těsto poté vložíme do zapékací mísy nebo formy, která je vyložená pečícím papírem
- Kousky těsta by měly lehce přesahovat okraje formy
- Na těsto naneseme ricottovou směs a přidáme nakrájenou cuketu
- Okraje zarovnáme s formou a potřeme je rozšlehaným vajíčkem
- Tartaletku posypeme parmazánem a dáme na 5-10 minut odpočinout do lednice
- Poté tartaletku vložíme do trouby a pečeme 35-40 minut, dokud těsto nezezlátne a není křupavé a propečené
- V míse se mezitím smícháme chřest, hrášek, olej a ocet
- Před podáváním tartaletku touto směsí posypeme a podáváme