Jahodový koláč s ricottovým krémem

Jahodový koláč s ricottovým krémem

Sladká tečna na závěr v podobě sladkých jahod a krémové ricotty. Pozor, této recept je vysoce návykový a hrozí nebezpečí, že ho budete péct už pořád.

Co budeme potřebovat

Na krustu

  1. 400 g hladké mouky
  2. 55 g moučkového cukru
  3. 250 g másla (chlazeného)
  4. 3 žloutky
  5. Vejce
  6. 2 lžičky jablečného octa
  7. Třtinový cukr

Na náplň

  1. 300 g ricotty
  2. 2 vejce
  3. 370 g jahodové marmelády
  4. 2 lžíce rozmarýnu
  5. 250 g jahod (rozpůlených)
  6. Lžíce kukuřičné mouky
  7. Lžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Na krustu smícháme cukr, špetku soli a máslo
  2. Vše společně všechno prohněteme a těsto by mělo připomínat drobenku
  3. Přidáme žloutky a ocet
  4. Pomalu začneme směs míchat a postupně přidáváme 100 ml ledové vody
  5. Těsto hněteme, dokud není hladké
  6. Poté ho rozdělíme na 2 stejně velké díly a zabalíme ho do potravinářské fólie
  7. Umístíme ho do lednice a chladíme 2 hodiny
  8. Každý kus těsta poté rozválíme na lehce pomoučené ploše
  9. Jeden plát těsta využijeme na základ pro koláč do dortové formy
  10. Druhý plát těsta nakrájíme na různě široké proužky
  11. Na náplň si rozšleháme v míse ricottu a vejce
  12. Ve vedlejší míse smícháme marmeládu, bylinky, jahody, kukuřičnou mouku a vanilku
  13. Směs spolu promícháme, aby se ingredience spojily
  14. Na základní korpus rozetřeme ricottovou náplň, na kterou navrstvíme směs marmelády a bylinek
  15. Proužky z druhé části těsta na vrch poskládáme do mřížky
  16. Konce jednotlivých proužků, přitiskneme k okrajům, aby se utěsnily
  17. Přebytečné těsto okrájíme
  18. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme na 30 minut do lednice
  19. Mezitím si předehřejeme na 200 stupňů troubu
  20. Takto koláč pečeme asi 20 minut, dokud není jeho krusta světle zlatá
  21. Poté snížíme teplotu a pečeme dalších 30-40 minut, dokud koláč zcela nezezlátne
Jahodový koláč se sýrovou náplní a křupavou krustou.
Zdroj: thekitchn.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.