Není čas ztrácet čas a to platí i v kuchyni. Vyrobte si tento jednoduchý recept na křupavý dezert ze středního východu ještě rychleji za pomoci listového těsta, které je stejně křupavé jako originální těsto na baklavu, ale je s ním mnohem méně práce při sestavování. Nicméně to neznamená horší chuť, dezert je stejně sladký a lahodný jako v jeho tradiční podobě!
Co budeme potřebovat
- 55 g pistáciových ořechů
- 85 g vlašských ořechů
- 2 pláty listového těsta
- 20 g másla (rozpuštěného)
- Lžičku mleté skořice
- 375 ml smetany
- Lžičku vanilkového extraktu
- 270 g moučkového cukru
- 375 ml mléka
- 35 g kukuřičné mouky
- 6 žloutků
- 60 ml čerstvé citronové šťávy
- 2 lžíce medu
- 6 celých hřebíčků
- Tyčinka skořice
- 2 lžíce růžové vody
Postup
- Troubu předehřejeme na na 180 stupňů
- Máslem si vymažeme 2 pekáče
- Dno vyložíme pečicím papírem
- Polovinu pistácií vlašských ořechů si nasekáme nahrubo
- Přendáme je do misky a dáme stranou
- Zbývající ořechy nasekáme najemno a přendáme do samostatné misky
- Na každý plech položíme jeden list listového těsta
- Pláty potřeme máslem, posypeme skořicí, a poté jemně nasekanými ořechy
- Pláty pokapeme zbylým máslem
- Vložíme do trouby a pečeme 8 minut, dokud se těsto nenafoukne a nezmění barvu na světle zlatou
- Pláty těsta 2 krát až 3 krát propíchneme špejlí a pomocí plechu ho stačíme na tloušťku 1-1,5 cm
- Pečeme dalších 8 minut
- A poté je necháme zcela vychladnout
- Ve velkém hrnci smícháme smetanu, vanilku, 170 g cukru a 250 ml mléka
- Směs zahříváme na střední teplotu, a poté přivedeme směs k varu
- Odstraníme z tepla
- V misce smícháme kukuřičnou mouku, žloutky a zbývající mléko
- Tuto směs vlijeme do smetanové směsi a mícháme, dokud se dobře ingredience nespojí
- Hrnec umístíme zpět na plotnu a na středně nízkou teplotu, za stálého míchání 5 minut vařím, dokud nezhoustne
- Každý plát těsta rozřízněte na polovinu a umístíme do vysokého plechu
- První plát potřeme jednou třetinou pudinkové směsi
- Navrch položíme druhý plát těsta
- Přidáme druhou třetinou pudinku a tu znovu přikryjeme těstem
- Postup opakujeme i se zbývajícím těstem a pudinkem, kdy celou baklavu zakončíme těstem
- Baklavu umístíme alespoň na 8 hodin do lednice
- Zbývající moučkový cukr dáme do malého hrnce s citronovou šťávou, medem, hřebíčkem, skořicí a 80 ml vody
- Mícháme na středním teplotu, dokud se cukr nerozpustí
- Teplotu zvýšíme a vaříme 3 minuty do mírného zhoustnutí
- Hřebíček a skořici vyhodíme a vmícháme růžovou vodu
- Upečenou baklavu tímto sirupem polijeme (necháme si něco na servírování)
- Baklavu servírujeme posypanou nahrubo nasekanými ořechy se zbylým sirupem