Valašský tvarohový frgál

Valašský tvarohový frgál

Naprosto skvěle dochucená tvarohová náplň v tomto koláči vám udělá den hned lepším.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 80 g moučkového cukru
  • 250 ml mléka
  • 40 g droždí
  • 50 ml oleje
  • 125 g Hery
  • Citronová kůra

Na potření

  • Vejce (rozšlehané)
  • 100 ml mléka
  • 50 g másla (rozehřátého)
  • 15 g vanilkového cukru
  • Rum (podle chuti)

Na náplň

  • 1 kg tvarohu
  • 240 g moučkového cukru
  • 100 g vanilkového cukru
  • 4 žloutky
  • 150 g rozinek
  • 1 dl rumu
  • 50 g vanilkového pudinku
  • 2 lžíce citronové kůry
  • Muškátový oříšek (nastrouhaný)

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
  • Na těsto si do menší misky rozdrobíme droždí, přidáme trochu mouky a cukru
  • Droždí zalijeme trochou teplého mléka
  • Misku uložíme na teplé místo a necháme vzejít kvásek
  • Mezitím si do velké mísy připravíme prosátou hladkou mouku, vejce, sůl, cukr, kůru z citronu, změklou Heru a vlažné mléko
  • Když je kvásek hotový vlijeme ho do moučné směsi
  • Začneme zapracovávat těsto
  • Když je těsto vypracované, přikryjeme ho utěrkou na uložíme na teplé místo
  • Těsto takto necháme kynou alespoň hodinu
  • Mezitím si připravíme tvarohovou náplň
  • Na tu si ve velké míse smícháme veškeré suroviny a vypracujeme krémovou a hladkou náplň
  • Když nám těsto vykyne, rozdělíme ho na přibližně dvě stejně velké části
  • Ty potom vyválíme do tvaru velkého koláče s asi centimetrovým okrajem
  • Na každý koláč přidáme přibližně 400 g připravené náplně
  • Náplň pomocí stěrky rovnoměrně po celé ploše koláče rozetřeme
  • Okraje potřeme vyšlehaným vejcem
  • Takto připravený koláč necháme ještě asi 30 minut dokynout a potom ho přendáme do trouby
  • Pečeme tak dlouho, dokud okraje koláče nejsou zlatavé
  • Po upečení ještě teplé okraje frgálu potřeme mlékem
  • Nakonec smícháme rozehřáté máslo s vanilkovým cukrem a rumem
  • Máslovou směsí frgál přelijeme a můžeme podávat
Moravský koláč pleněný sladkým tvarohem.
Zdroj: fresh.iprima.cz

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.