Borůvkový frgál

Borůvkový frgál

Pokud trpíte záplavou borůvek z vaší zahrádky, není nic lepšího než si upéct nějakou sladkost, jako například tento tradiční moravský koláč.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 ml mléka (vlažného)
  • 75 g másla
  • 20 g droždí
  • 40 g cukru
  • Žloutek

Na náplň

  • 300 g borůvek
  • 250 g tvarohu
  • Žloutek
  • Vanilkový cukr

Na drobenku

  • 80 g másla (změklého)
  • 100 g cukru
  • 100 g hrubé mouky

Na potření

  • Lžíce rumu
  • 50 g másla (rozpuštěného)

Postup

  • Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů
  • Do mísy si prosejeme mouku se špetkou soli
  • V mouce uděláme důlek, do kterého nalijeme teplé mléko
  • Přidáme nadrobené droždí a lžičku cukru
  • Zamícháme, přikryjeme a necháme vzejít, na teplém místě, kvásek
  • Když je kvásek hotový, přidáme k němu zbývající cukr, změklé máslo, žloutek a vypracujeme těsto
  • Těsto musí být hladké a nesmí lepit
  • Mísu s těstem zakryjeme, přeneseme na teplé místo a necháme kynout
  • Mezitím si připravíme náplň, drobenku a směs na potření frgálu
  • Rozpuštěné máslo smícháme s rumem a dáme stranou
  • Tvaroh si vyšleháme se žloutkem a vanilkovým cukrem
  • Borůvky omyjeme, očistíme a vysušíme
  • Na drobenku společně pomačkáme změklé máslo, mouku a cukr
  • Když je těsto dostatečně vykynuté, tak ho přendáme na pomoučenou pracovní plochu a vyválíme ho do tvaru koláče
  • Na koláč nejprve navrstvíme tvarohovou náplň, kterou stěrkou rovnoměrně rozetřeme
  • Poté přidáme borůvky a nakonec frgál zasypeme drobenkou
  • Koláč přendáme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 30 minut, dokud jeho okraje nezezlátnou
  • Ještě horký frgál po obvodu potřeme připravenou směsí másla a rumu
Koláč plněný tvarohem a borůvkami.
Zdroj: mlsnavarecka.cz

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.