Frgál s hruškovou náplní

Frgál s hruškovou náplní

Na tomto receptu je asi nejzajímavější, že jeho náplň není z čerstvého ovoce, protože vodnatost hrušek to nedovoluje, proto se používají sušené hrušky.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 500 g polohrubé mouky
  • 75 g moučkového cukru
  • 250 ml vlažného mléka
  • 40 g droždí
  • 125 g másla
  • 2 žloutky
  • Kůra z 1 citronu
  • 2 lžíce cukru krupice
  • Špetka soli
  • Vejce (rozšlehané)

Na náplň

  • 450 g sušených hrušek
  • 250 g moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • Lžička skořice
  • Vanilkový cukr
  • Strouhanku

Na drobenku

  • 50 g másla (změklého)
  • 60 g hrubé mouky
  • 60 g cukru krupice

Na potření

  • Vejce
  • 50 g másla (rozpuštěného)
  • Lžíce vanilkového cukru
  • Lžíce rumu
  • 3 lžíce mléka

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
  • Do velké mísy si prosejeme hladkou mouku se solí
  • Vytvoříme důlek, do kterého přidáme lžičku cukru, nalámané droždí a trochu vlažného mléka
  • Vidličkou spolu promícháme
  • Mísu přikryjeme a dáme na teplé místo odpočívat
  • Za 10 minut by nám měl vzejít kvásek
  • Když je kvásek hotový do mísy přidáme zbytek cukru, žloutek, kůru, nakrájené změklé máslo a mléko
  • Ingredience zaděláme a vznikne nám hladké těsto
  • Mísu opět přikryjeme utěrkou a po dobu jedné hodiny těsto necháme kynout
  • Mezitím si připravíme hruškovou náplň, drobenku a polevu
  • Sušené hrušky si rozemeleme v kuchyňském robotu
  • Pak přidáme všechny zbylé ingredience, včetně rumu a promícháme
  • Jestli bude potřeba přidejte strouhanku na zahuštění hruškové náplně
  • Na drobenku společně propracujeme máslo, mouku a cukr a vnikne sypká směs
  • Na polevu smícháme vanilkový cukr, rum, mléko a dáme stranou
  • Vykynuté těsto lehce propracujeme na pomoučené pracovní ploše
  • Rozdělíme ho na dva bochánky, které pak vyválíme do tvaru koláče
  • Po celé jejich ploše rozetřeme hruškovou náplň, ale necháme si asi centimetrový okraj
  • Hruškovou náplň posypeme drobenkou a okraje potřeme rozšlehaným vejcem
  • Pak necháme frgály ještě chvíli v klidu nakynout a přeneseme je do předehřáté trouby
  • Koláče pečeme zhruba 30 minut, dokud okraje nejsou zlatavé
  • Po upečení okraje potřeme mlékem a náplň pokapeme směsí mléka, vanilkového cukru a rumu

Sušené hrušky nemusíte ani kupovat, ale rovnou si je vyrobit doma s domácí sušičkou ovoce. Pokud o ní přemýšlíte, podívejte se na tyto recenze na sušičky ovoce a vyrobte si vlastní hruškové křížaly.

Moravský sladký koláč plněný hruškami a drobenkou.
Zdroj: valachy.cz

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.