Na tomto receptu je asi nejzajímavější, že jeho náplň není z čerstvého ovoce, protože vodnatost hrušek to nedovoluje, proto se používají sušené hrušky.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 500 g polohrubé mouky
- 75 g moučkového cukru
- 250 ml vlažného mléka
- 40 g droždí
- 125 g másla
- 2 žloutky
- Kůra z 1 citronu
- 2 lžíce cukru krupice
- Špetka soli
- Vejce (rozšlehané)
Na náplň
- 450 g sušených hrušek
- 250 g moučkového cukru
- 2 lžíce rumu
- Lžička skořice
- Vanilkový cukr
- Strouhanku
Na drobenku
- 50 g másla (změklého)
- 60 g hrubé mouky
- 60 g cukru krupice
Na potření
- Vejce
- 50 g másla (rozpuštěného)
- Lžíce vanilkového cukru
- Lžíce rumu
- 3 lžíce mléka
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
- Do velké mísy si prosejeme hladkou mouku se solí
- Vytvoříme důlek, do kterého přidáme lžičku cukru, nalámané droždí a trochu vlažného mléka
- Vidličkou spolu promícháme
- Mísu přikryjeme a dáme na teplé místo odpočívat
- Za 10 minut by nám měl vzejít kvásek
- Když je kvásek hotový do mísy přidáme zbytek cukru, žloutek, kůru, nakrájené změklé máslo a mléko
- Ingredience zaděláme a vznikne nám hladké těsto
- Mísu opět přikryjeme utěrkou a po dobu jedné hodiny těsto necháme kynout
- Mezitím si připravíme hruškovou náplň, drobenku a polevu
- Sušené hrušky si rozemeleme v kuchyňském robotu
- Pak přidáme všechny zbylé ingredience, včetně rumu a promícháme
- Jestli bude potřeba přidejte strouhanku na zahuštění hruškové náplně
- Na drobenku společně propracujeme máslo, mouku a cukr a vnikne sypká směs
- Na polevu smícháme vanilkový cukr, rum, mléko a dáme stranou
- Vykynuté těsto lehce propracujeme na pomoučené pracovní ploše
- Rozdělíme ho na dva bochánky, které pak vyválíme do tvaru koláče
- Po celé jejich ploše rozetřeme hruškovou náplň, ale necháme si asi centimetrový okraj
- Hruškovou náplň posypeme drobenkou a okraje potřeme rozšlehaným vejcem
- Pak necháme frgály ještě chvíli v klidu nakynout a přeneseme je do předehřáté trouby
- Koláče pečeme zhruba 30 minut, dokud okraje nejsou zlatavé
- Po upečení okraje potřeme mlékem a náplň pokapeme směsí mléka, vanilkového cukru a rumu
Sušené hrušky nemusíte ani kupovat, ale rovnou si je vyrobit doma s domácí sušičkou ovoce. Pokud o ní přemýšlíte, podívejte se na tyto recenze na sušičky ovoce a vyrobte si vlastní hruškové křížaly.