Frgál se švestkovými povidly

Frgál se švestkovými povidly

Že švestek není nikdy dost? Potom si je přidejte i na tento lahodný valašský koláč a upečte si ho se švestkovými povidly. Povidla a perník je kombinace, která neklame.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 500 g hladké špaldové mouky
  • 100 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 2 žloutky
  • špetka soli

Na náplň

  • 250 g povidel
  • 50 ml rumu
  • 40 g perníku (namletého)
  • Lžička perníkového koření

Na drobenku

  • 110 g hrubé mouky
  • 55 g másla (změklého)
  • 55 g cukru krupice
  • Špetka soli

Na dokončení

  • 200 g másla (rozpuštěného)
  • Rum
  • 50 g perníku (nastrouhaného)

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
  • Ve větší míse smícháme rozdrobené droždí s vlažným mlékem a na teplém necháme vzejít kvásek
  • Když je kvásek hotový přidáme do něj zbylé ingredience na těsto
  • Začneme zapracovávat těsto, které je hladké a měkké
  • Mísu s těstem přikryjeme a necháme ho na teplém místě nakynout
  • Mezitím si na povidlovou náplň smícháme povidla, rum, perníkové koření a perník
  • Náplň smícháme, dokud není jednotná a hladká
  • Na drobenku si smícháme všechny potřebné ingredience a vypracujeme sypkou směs
  • Vykynuté těsto rozdělíme na několik dílů, které na pomoučené ploše rozválíme
  • Těsto přeneseme na plech vyložený pečícím papírem
  • Centimetrové okraje koláče potřeme rozpuštěným máslem
  • Na takto připravené těsto naneseme a rovnoměrně rozetřeme povidlovou náplň
  • Celý koláč posypeme drobenkou
  • Než frgál umístíme do trouby, tak ho ještě necháme alespoň 30 minut nakynout
  • Koláč v troubě pečeme 8-10 minut
  • Ihned po vyndání z trouby frgál pokapeme směsí rozpuštěného másla a rumu
  • Posypeme nastrouhaným perníkem a počkáme až vychladnou
Moravský koláč s drobenkou a švestkovými povidly.
Zdroj: ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.