Jinak známé jako jogurtovo-okurková omáčka, která nesmí chybět v žádné řecké restauraci. Tato omáčka se vyrábí velmi jednoduše z jogurtu, scezené okurky, olivového oleje, čerstvých bylinek, česneku, citronové šťávy a soli. Je to osvěžující dip nebo pomazánka, která se dá jíst samostatně jen s pita chlebem nebo jako příloha k různým řeckým pokrmům. Pro další inspiraci kam tuto krémovou okurkovou omáčku použít, hledejte níže v tomto článku!
Co budeme potřebovat
- 500 g nastrouhané okurky (nahrubo)
- 375 g řeckého jogurtu
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 střední stroužek česneku (prolisovaný)
- ½ lžičky jemné mořské soli
Postup
- Okurku si na struhadle nastrouháme
- Poté z ní vymačkáme veškerou přebytečnou vodu
- Vymačkanou okurku přesuneme do servírovací mísy
- Přidáme jogurt, olivový olej, kopr, citronovou šťávu, česnek a sůl
- Mícháme, aby se ingredience promíchaly
- Směs necháme 5 minut odležet, aby se chutě propojily
- Ochutnáme a přidáme další nasekaný kopr, citronovou šťávu a sůl, pokud je to potřeba
- Tzatziki podáváme ihned nebo je umístíme do lednice pro pozdější použití
- Zbylé tzatziki vydrží v chladu asi 4 dny
Dobrého, kvalitního a zdravého jídla není nikdy dost! Řecká kuchyně je svou lehkostí proslulá, a proto prozkoumejte a vyzkoušejte i další recepty řecké kuchyně, které si bezesporu také vychutnáte!