Řecké kuřecí souvlaki (kuřecí gyros)

Řecké kuřecí souvlaki (kuřecí gyros)

Tento recept na řecké kuřecí špízy je vyroben z citronu, česneku, koření a je vynikající s pita chlebem a nejlepším receptem na tzatziki, které si můžete připravit podle našich receptů uvedených výše!

Co budeme potřebovat

  1. 30 ml olivového oleje
  2. 4 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
  3. 4 stroužky česneku (prolisované)
  4. Lžička sušeného oregana
  5. ½ lžičky soli
  6. ½ lžičky pepře
  7. 1 kg vykostěných kuřecích prsou bez kůže (nakrájené na kostičky)

K podávání

  • Pita chléb
  • Rukola
  • Rozpůlená cherry rajčata
  • Nakrájená červená cibule
  • Omáčka tzatziki (připravte si domácí tzatziki podle našich receptů viz první část článku)
  • Sýr feta

Postup

  1. Smícháme olivový olej, citronovou šťávu, mletý česnek, oregano, sůl a pepř ve velkém uzavíratelném sáčku
  2. Do sáčku přidáme kuře, vymačkáme přebytečný vzduch a sáček uzavřeme
  3. Marinujeme alespoň 1 hodinu, ale ne déle než 6 hodin
  4. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů v režimu grilu
  5. Kuře vyndáme z marinády a napícháme ho na špejle
  6. Špízy, za častého otáčení, pečeme na plechu na horním roštu v předehřáté troubě
  7. Kuřecí souvlaki podáváme s pita chlebem, vybranými přílohami a našim originálním receptem na tzatziki

Jehněčí souvlaki

1 kg jehněčí kýty nebo plece (nakrájené na kostičky)
80 ml olivového oleje
2 stroužky česneku (prolisovaný)
Šťáva z 1 citronu
2 červené cibule (nakrájené nahrubo)
Lžička sušeného řeckého oregana
Lžička sušeného tymiánu
½ lžičky uzené sladké papriky
½ lžičky kmínu
Sůl a čerstvě mletý pepř

Připravte si marinádu na jehněčí souvlaki. Do velké mísy přidáme olivový olej, česnek, citronovou šťávu, bylinky a koření a dochutíme čerstvě mletým pepřem – zatím nesolíme.

Všechny ingredience promícháme, aby se spojily. Přidáme maso a nakrájenou cibuli a znovu promícháme, aby se maso obalilo.

Mísu zakryjeme plastovou fólií a vložíme do lednice, kde maso necháme marinovat alespoň 4 hodiny. Poté maso napícháme na špejle.

Rozpálíme gril, troubu v režimu grilu nebo pánev a maso pečeme asi 10–15 minut, dokud nebude dostatečně propečený, ale přesto šťavnatý.

Kuřecí gyros v pita chlebu s originální řeckou jogurtovou okurkovou omáčkou.
Zdroj: realgreekrecipes.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.