Tento recept na řecké kuřecí špízy je vyroben z citronu, česneku, koření a je vynikající s pita chlebem a nejlepším receptem na tzatziki, které si můžete připravit podle našich receptů uvedených výše!
Co budeme potřebovat
- 30 ml olivového oleje
- 4 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
- 4 stroužky česneku (prolisované)
- Lžička sušeného oregana
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- 1 kg vykostěných kuřecích prsou bez kůže (nakrájené na kostičky)
K podávání
- Pita chléb
- Rukola
- Rozpůlená cherry rajčata
- Nakrájená červená cibule
- Omáčka tzatziki (připravte si domácí tzatziki podle našich receptů viz první část článku)
- Sýr feta
Postup
- Smícháme olivový olej, citronovou šťávu, mletý česnek, oregano, sůl a pepř ve velkém uzavíratelném sáčku
- Do sáčku přidáme kuře, vymačkáme přebytečný vzduch a sáček uzavřeme
- Marinujeme alespoň 1 hodinu, ale ne déle než 6 hodin
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů v režimu grilu
- Kuře vyndáme z marinády a napícháme ho na špejle
- Špízy, za častého otáčení, pečeme na plechu na horním roštu v předehřáté troubě
- Kuřecí souvlaki podáváme s pita chlebem, vybranými přílohami a našim originálním receptem na tzatziki
Jehněčí souvlaki
1 kg jehněčí kýty nebo plece (nakrájené na kostičky)
80 ml olivového oleje
2 stroužky česneku (prolisovaný)
Šťáva z 1 citronu
2 červené cibule (nakrájené nahrubo)
Lžička sušeného řeckého oregana
Lžička sušeného tymiánu
½ lžičky uzené sladké papriky
½ lžičky kmínu
Sůl a čerstvě mletý pepř
Připravte si marinádu na jehněčí souvlaki. Do velké mísy přidáme olivový olej, česnek, citronovou šťávu, bylinky a koření a dochutíme čerstvě mletým pepřem – zatím nesolíme.
Všechny ingredience promícháme, aby se spojily. Přidáme maso a nakrájenou cibuli a znovu promícháme, aby se maso obalilo.
Mísu zakryjeme plastovou fólií a vložíme do lednice, kde maso necháme marinovat alespoň 4 hodiny. Poté maso napícháme na špejle.
Rozpálíme gril, troubu v režimu grilu nebo pánev a maso pečeme asi 10–15 minut, dokud nebude dostatečně propečený, ale přesto šťavnatý.