Smažené artyčoky s bylinkovou omáčkou

Smažené artyčoky s bylinkovou omáčkou

Skvělá volba když se rozhodujete co podávat jako předkrm. Postup je snadný, výsledek je prvotřídní. Perfektně vyladěnou chutí tohoto předkrmu, chuťové buňky vaší návštěvy, budou tak akorát navnaděné a netěšené na další kulinářskou bombu, kterou budete servírovat!

Co budeme potřebovat

Na dip

  1. 30 g nasekané čerstvé pažitky
  2. 30 g nasekané čerstvé petrželky
  3. 2 filety z nakládaných ančoviček
  4. 2 lžíce bílého vinného octa
  5. 3 lžíce olivového oleje
  6. 60 g zakysané smetany

Na artyčoky

  1. 125 g hladké mouky (+ 2 lžíce navíc)
  2. ½ lžičky soli
  3. 90 ml černého piva (pokojové teploty)
  4. 2 bílky
  5. 2 žloutky
  6. 3 lžíce olivového oleje
  7. 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  8. 2 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
  9. 6 velkých artyčoků
  10. Řepkový olej
  11. 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky

Postup

  1. Na dip si v mixéru smícháme první 4 přísady, dokud není směs jemně promixovaná
  2. Přidáme olej a mícháme, dokud není směs úplně hladká
  3. Přidáme zkysanou smetanu a zapracujeme jí
  4. Dip přendáme do misky a dochutíme solí a pepřem
  5. Na smažené artyčoky si do střední mísy prosejeme mouku a ½ lžičky soli
  6. V mouce uděláme důlek a přidáme pivo, žloutky, 2 lžíce olivového oleje, lžíci citronové šťávy a citronovou kůru a mícháme, dokud se dobře nespojí
  7. Těsto necháme při pokojové teplotě alespoň 1 hodinu odpočívat
  8. Před pokračováním v recepty na smažené artyčoky znovu promícháme
  9. Velkou mísu si naplníme vodou a přidáme zbývající lžíci citronové šťávy
  10. Pomocí nože odřízneme horní polovinu artyčoku a poté odřízneme stonek
  11. Odstraníme tuhé vnější listy, dokud ve středu nezůstanou pouze 2 řady jemných zelených listů
  12. Pomocí škrabky na zeleninu stonky. Oloupeme
  13. Artyčok překrojíme podélně napůl a středy vydlabeme
  14. Artyčok nakrájíme podélně na plátky a ihned je vložíme do citronové vody
  15. Artyčoky scedíme
  16. Ve velké pánvi si zahřejeme zbývající lžíci olivového oleje
  17. Přidáme artyčoky a 75 ml vody
  18. Posypeme solí a pepřem
  19. Směs přivedeme k varu
  20. Pánev přikryjeme, snížíme teplotu a vaříme asi 15 minut, dokud artyčoky nezměknou a voda se neodpaří
  21. Pánev odstraníme z tepla a necháme vychladnout
  22. Velký plech vyložíme papírovými utěrkami  
  23. Bílky ušleháme ve střední misce do tuha a vmícháme je do těsta a poté vmícháme i artyčoky
  24. Do pánve nalijeme dostatek řepkového oleje
  25. Artyčoky do pánve s olejem přidáváme ve várkách a smažíme asi 2 minuty
  26. Poté je přendáme na papírové utěrky, posypeme solí a petrželkou
  27. Smažené artyčoky podáváme s vychlazeným dipem
Smažená zelenina v těstíčku plného chuti a výbornou omáčkou.
Zdroj: mantitlement.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.