Tento recept na kmínovou polévku je doslova nejjednodušší pokrm na přípravu na světě. Dokonce i ti, kterým chybí kuchařský cit, zvládnou tuto polévku uvařit. Skvěle se hodí jako předkrm nebo zdravý oběd a perfektně vás zahřeje po fyzické i psychické zátěži v chladných zimních měsících.
Co budeme potřebovat
- Velkou cibuli (oloupaná a nakrájená)
- 2 stroužky česneku (nakrájené nadrobno)
- 6 mrkví (oloupaných a nakrájených malé kousky)
- Velkou bramboru (nakrájenou na kostičky)
- Velký svazek brokolice (nakrájený)
- 50 g másla
- Kostka kuřecího vývaru
- Sůl
- Pepř
- Lžíce kmínového prášku
- Vlašské ořechy (nasekané)
- Petržel
Postup
- Na středním teplotu si v hrnci rozpustíme máslo
- Přidáme nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené stroužky česneku a černý pepř
- Cibuli a česnek pod pokličkou opékáme asi 10 minut, dokud cibule nezesklovatí
- Přidáme nakrájenou mrkev a hrnec naplníme do ¾ vroucí vodou
- Rozdrobíme v kostku kuřecího vývaru
- Pokud používáme tekutý vývar, přidáme jej místo vody
- Na hrnec umístíme poklici a vaříme při vysoké teplotě po dobu 5 minut
- Přidáme kmín a nakrájené brambory
- Hrnec znovu přikryjeme poklicí a vaříme dalších 15 minut na vysokou teplotu
- Přidáme nakrájenou brokolici, znovu přiklopíme a vaříme dalších 10 minut na vysokou teplotu
- Možná budeme muset do hrnce přidat trochu vody, tolik aby zakryla zeleninu
- Po uvaření je čas polévku rozmixovat
- Pomocí tyčového mixéru polévku zpracováváme, dokud nezískáme hladkou a krémovou texturu
- Pokud je polévka příliš hustá, přidáme trochu vody nebo vývaru na zředění
- V tuto chvíli polévku dochutíme pomocí soli, pepře a kmínu
- Polévku s kmínem servírujeme ozdobenou čerstvou petrželkou a nasekanými ořechy
- Ořechy dodají kmínové polévce trochu textury a křupavosti, což doplní sametovou jemnost
Aromatický kmín můžete buď milovat, anebo nenávidět (osobně doporučujeme to první, protože jak uvádíme na konci článku, má toto koření mnoho zdravotních benefitů pro naše tělo). Proto vám vřele doporučujeme pustit se do dalších receptů, které kmín obsahují jako jsou tyto recepty s kuskusem a kuřecím masem. Možná pro vás bude lépe stravitelný, když kmín nebude primární surovinou v daném receptu.