Tato hedvábně jemná polévka posypaná křupavými, sýrovými, česnekovými krutony chutná nebesky a je perfektním jídlem, které si můžete vychutnat v chladnějším počasí. Není asi lepší jídlo pro zahřátí v těchto chladných a sychravých dnech!
Co budeme potřebovat
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 2 vejce
- Střední cibule (nakrájená)
- 2 střední brambory (oloupané a nakrájené)
- 500 g baby mrkví
- Snítka majoránky
- Špetka kmínu
- 140 g Parmigiano Reggiano (nastrouhaný)
- Sůl
- Pepř
- 750 ml vody
Na krutony
- 50 g másla
- 5 stroužků česneku
- 200 g toastový chléb (nakrájený na kostičky)
Postup
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů
- Máslo si rozpustíme v hrnci a přidáme cibuli a necháme jí zhnědnout
- Poté přidáme hladkou mouku a mletý kmín
- Směs po kouskách rozředíme vodou, dáváme pozor, aby se netvořily hrudky
- Přidáme mrkev a vaříme
- Po 15 minutách vaření přidáme brambory a znovu vaříme v přiklopeném hrnci, dalších 15 minut
- Mezitím si připravíme krutony
- Toastový chléb okrájíme, aby neměl kůrku, a nakrájíme ho na malé kostičky
- Kostičky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme je do trouby
- Pečeme je dozlatova 5-10 minut
- Mezitím si na pánvi rozpustíme máslo a orestujeme na něm prolisovaný česnek
- Přidáme opražené krutony a promícháme, aby se krutony v másle obalily
- Vyndáme je z pánve a dáme stranou
- Vejce rozšleháme se špetkou soli, pepře a majoránky
- Směs vlijeme do vývaru a mícháme, aby se vše spojilo
- Na dno polévkových misek dáme česnekové krutony, které posypeme nastrouhaným parmazánem
- Přelijeme je kmínovou polévkou a podáváme