Lahodná krémová polévka z pečeného lilku s kmínovým aroma, je oblíbenou pochoutkou Blízkého východu. Netradičním se nám může zdát sázené vejce, které je součástí tohoto receptu, ale nebojte se, vše je zkombinováno tak, aby chutě ladily.
Co budeme potřebovat
- 2 250 g lilku
- 90 g tahini (sezamová pasta)
- Lžíce dijonské hořčice
- 750 ml zeleninového vývaru
- Špetka mletého kmínu (+ pražená semínka kmínu k podávání)
- 150 ml olivového oleje
- Šťáva z 1 citronu
- 6 vajec (sázených)
Postup
- Předehřejeme si troubu v režimu grilu na 200 stupňů
- Slupku lilku propícháme vidličkou a vložíme ho do trouby
- Za pravidelného obracení ho grilujeme 30–35 minut, dokud celý nezhnědne a nezměkne
- Mezitím si na pánvi s rozpuštěným máslem nebo zahřátým olejem usmažíme 6 sázených vajec (volská oka)
- Když jsou vejce usmažená, dáme je stranou
- Lilek vyndáme z trouby a vložíme ho do misky, kde ho necháme vychladnout
- Poté mu oloupeme slupku
- Z lilku poté vymačkáme přebytečnou tekutinu a vložíme ho do kuchyňského robotu a rozmixujeme ho do hladka
- V průběhu mixování postupně přidáváme tahini, hořčici a teplý vývar
- Podle chuti přidáme kmín
- Snižte rychlost mixování a začneme přilévat olivový olej
- Nakonec vmícháme citronovou šťávu
- Kmínovou polévku rozdělíme do misek a navrch dáme sázené vejce a posypeme praženým kmínem