Čočková polévka s kmínem

Čočková polévka s kmínem

Toto je kmínová polévka s velkou dávkou čočky, která se vymyká veškerým očekáváním. Recept vychází z tradiční turecké polévky mercimek corbasi. Patří mezi oblíbené pokrmy, zejména díky své chuti, ale také rychlé přípravě, která trvá méně než hodinu.

Co budeme potřebovat

  1. 3 lžíce olivového oleje
  2. Velká cibule (nakrájená)
  3. 2 stroužky česneku (nasekané)
  4. Lžíce rajčatového protlaku
  5. Lžička mletého kmínu
  6. ¼ lžičky soli
  7. ¼ lžičky mletého černého pepře
  8. Špetka mletého chilli prášku nebo kajenského pepře
  9. 1 l kuřecího vývaru (nebo zeleninového)
  10. 500 ml vody
  11. 250 g červené čočky
  12. Velkou mrkev (oloupaná a nakrájená na kostičky)
  13. Šťáva z ½ citronu
  14. 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru

Postup

  1. Ve velkém hrnci si rozehřejeme 3 lžíce oleje na vysokou teplotu
  2. Přidáme cibuli a česnek a restujeme dozlatova, asi 4 minuty
  3. Vmícháme rajčatový protlak, kmín, sůl, černý pepř a chilli a restujeme ještě 2 minuty
  4. Přidáme vývar, vodu, čočku a mrkev
  5. Polévku přivedeme k varu, poté hrnec částečně zakryjeme pokličkou a snížíme teplotu na nízkou
  6. Vaříme asi 30 minut, dokud čočka nezměkne
  7. Polévku s kmínem ochutnáme a případně dosolíme
  8. Odebereme si polovinu kmínové polévky
  9. Tu pomocí ponorného mixéru rozmixujeme na kaši a poté ji vrátíme zpět do hrnce
  10. Polévka by měla být trochu hustá
  11. Poté vmícháme citronovou šťávu a koriandr
  12. Polévku podávejte pokapanou kvalitním olivovým olejem a poprášenou chilli práškem
Hustá polévka z čočky a z kmínu, plná zeleniny, podávaná s chlebem.
Zdroj: simplyrecipes.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.